Dicle Nehri'nin Beyaz Melekleri

YARI göçmen Beyaz Akbalıkçıl kuşları, yaz mevsimini Diyarbakır'daki Dicle Nehri kıyılarında geçiriyor.

Dicle Nehri'nin Beyaz Melekleri
 YARI göçmen Beyaz Akbalıkçıl kuşları, yaz mevsimini Diyarbakır'daki Dicle Nehri kıyılarında geçiriyor.

YARI göçmen Beyaz Akbalıkçıl kuşları, yaz mevsimini Diyarbakır'daki Dicle Nehri kıyılarında geçiriyor. Kar beyaz rengi nedeniyle halk arasında 'Dicle'nin beyaz melekleri' olarak isimlendirilen Küçük Akbalıkçıl kuşu, aynı zamanda çok iyi bir balık avcısı.

Dicle Nehri batalık, sulak alanlar ile Dicle Vadisi'ndeki göletlerde, 9 ay boyunca balık avlayarak yaşayan Küçük Akbalıkçıl kuşları, koloniler halinde yuva yaparak yaşamını sürdürüyor. Yuvalarını genellikle sulak alanların yakınındaki çalı ve ağaçlar üzerinde yapan Küçük Akbalıkçıl kuşları, kar beyazı görünümüyle bölgede yaşayan insanlar arasında en çok sevilen kuşlar arasında yer alıyor. Bölgede yaşayanlar arasında kutsal sayıldığı için avlanmayan leylekler gibi Küçük Akbalıkçıl kuşlarıda çok seviliyor ve 'Dicle'nin beyaz melekleri' olarak adlandırılıyor.

DİCLE NEHRİNDEKİ GÖÇMEN KUŞLAR

Uzmanların yaptığı araştırmalara göre Türkiye'deki çeşitli sulak alanlarda yaklaşık 10 bin Küçük Akbalıkçıl kuşunun yaşadığı belirtilirken, yarı göçmen olan bu kuşların Hollanda ve Çek Cumhuriyeti'nde kuluçkaya yattıkları, kış mevsimini ise genellikle İngiltere'de geçirdikleri biliyor.

Av yasağı bulunan kuşlar arasında yeralan Küçük Akbalıkçıl kuşları, doğa fotoğrafçıların da ilgi odağı. Türkiye'deki farklı kentlerinde yaşayan fotoğrafçılar, zaman zaman bölgeye gelerek Küçük Akbalıkçıl kuşunun fotoğrafını çekerek ölümsüzleştiriyor.

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2013, 01:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER