Diyarbakırlı Kadınların Gözüyle Seçim

Tüm ülkede olduğu gibi yaklaşan seçimlerle ilgili yeni adayların açıklanması ile birlikte Diyarbakırlı kadınlar beklentilerini dile getirdi.

Diyarbakırlı Kadınların Gözüyle Seçim
Diyarbakır'ın farklı mahallelerinde yaşayan kadınlar, seçimle ilgili düşüncelerini ve beklentilerini dile getirirken, anne olmaktan yana çocuklarının geleceklerine dair endişeli ifadeleri de dikkatleri çekti.

"KADIN OLMASI BİZİM İÇİN AVANTAJDIR"

Diyarbakır Sur İlçesi Cemal Yılmaz Mahallesinde ikamet eden 48 yaşındaki evli ve 6 çocuk annesi Fatma Topdemir, yaklaşan yerel seçimlerle birlikte açıklanan adaylarla ilgili düşüncelerini aktardı. Fatma Topdemir:"Benim okuma yazmam yok ama dertlerimizi dile getirebiliriz. Büyükşehir Belediye Başkanlığına Ak Parti, Galip Ensarioğlu'nu aday gösterdi. Bence onu bile bile aday gösterdiler. Diyarbakır için iktidar partisi, şehri iyi bilen birini seçti ki kazansın. Kimin kazanacağı belli olmaz ama kim gelirse gelsin hizmeti önemlidir. Seçimle ilgili Büyükşehir Belediyesinden memnunuz. Osman Baydemir iyi biridir. Ondan memnunduk. Şuan ise bir kadının aday olması, her şeyden önce biz kadınlar için olumlu bir etkendir. Çünkü bir kadını ancak bir kadın anlayabilir. Sıkıntılarımızı daha rahat dile getirebiliriz." Dedi. Topdemir sözlerine şöyle devam etti: "İlçe belediye başkanımızı şu ana kadar hala görmüş değilim, adını biliyorum ama kendisini buralarda hiç görmedim. Oysaki belediye başkanı olarak mahalle mahalle gezip orada yaşayan halkın ve esnafın sıkıntılarını sorup, fikirlerini almaları gerekiyor. Yoksa bizim yaşadıklarımızdan haberleri olabilir mi? Belki tekrar kazanır onu bilemem ama kazanırsa halkıyla iç içe olmasını beklerim. Bizi dinlemesini isterim. Belediyede masa başında değil de, halkın fikirleri alınarak kararlar verilmesi gerekiyor. Çünkü iyisiyle kötüsüyle biz bu şehirde yaşıyoruz. Kenar mahallede oturuyoruz diye bizi unutmasınlar. Bu tüm belediyeler için geçerlidir."

"AK PARTİ'NİN ADAYINI TANIMIYORUZ"

Büyükşehir Belediye Başkanını televizyondan tanıdığını söyleyen 70 yaşındaki Fahriye Oruç: "Ben Belediye Başkanını seçimden sonra hiç görmedim. Seçimden önce bir kez gelmişti. Başkan olduktan sonra bizim mahalleye hiç gelmedi. Abdullah Demirbaş'ı hiç tanımıyorum. Gülten Kışanak, onu biliyorum. Galip Ensarioğlu onu tanımıyorum. Bizim için bir kadın olursa daha iyi olur. Eğer o seçilirse ondan iyi hizmet bekliyorum. Gençlerimiz için bir şeyler yapmalarını istiyorum. Oturduğumuz mahallenin yıkılacağını söylüyorlar. Buna da engel olsunlar. Biz mahallemizden komşumuzdan memnunuz. Biz başka yerde, binalarda yaşayamayız." Diye konuştu.

"HERKES İNANDIĞI GÜVENDİĞİ PARTİYE OY VERECEK"

BDP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gülten Kışanak için 'Kadın olması iyi olur' diyen 63 yaşındaki Hüsna Aykal:"Biz şuan ki Belediye Başkanından da memnunuz. Seçimde kim kazanır bilemiyoruz. Herkes inandığı güvendiği partiye oy verecek. Kim gelirse gelsin iyi hizmet verip, alacakları oyları hak etmelidir. Gençlere de iş imkânı sağlamalıdır. Bizim çocuklarımızdan yana beklentilerimiz büyüktür. Çocuklarımız işsizlik yüzünden kötü yola başvurmasın" dedi.

"UYUŞTURUCU SORUNUNA ÇÖZÜM BULSUNLAR"

Büyükşehir Belediye Başkanını canlı olarak görmediğini, televizyondan ve mitinglerden tanıdığını söyleyen 65 yaşındaki Hanım Atlı: "Ben hiç Osman Baydemir ile konuşmadım. Konuşmak, sıkıntılarımı anlatmak isterdim. Gelecek olan kim ise sıkıntılarımızı, sorunlarımızı dinlemelerini istiyoruz. Kenar mahallede olduğumuz için bizi unutmasınlar. Gülten Kışanak gelirse bir kadın olarak bizi daha iyi anlayacağını düşünüyorum. Galip Ensarioğlu'nu sadece bir düğünde görmüştüm. Milletvekili olduktan sonra da halkla iç içe olmadığı için kendisini çok iyi tanımıyoruz. Bizim için iyi hizmet vermeleri önemlidir. Oy istemek için değil, sorunlarımız dinlemek ve çözüm bulmak için gelsinler. Bizim yaşadıklarımızı görsünler. Dürüst olsunlar, hain çıkmasınlar. Biz onlara, bize iyi hizmet etsinler diye oy veriyoruz. Gençlerimiz uyuşturucu tehlikesiyle karşı karşıyadır, işsizdirler, ne yapacaklarını bilmiyorlar, onlara iş versinler. Bu uyuşturucu sorununa çözüm bulsunlar, bu gençlere çok yazık. Bir de başkanlar, sadece akrabalarına ve kendi adamlarına değil, ayırım yapmadan herkese eşit davransınlar" dedi.

"SEÇİM SONUNDA KİM GELİRSE GELSİN BİZE SAHİP ÇIKSIN"

Diyarbakır Sur İlçesi Cemal Yılmaz mahallesindeki harabe binaların tehlike saçtığını belirten 34 yaşındaki Bedia Kaya ise : "Yıkık evlere bir çözüm bulsunlar. İçerisinde her türlü pislik dönüyor. Seçim sonunda kim gelirse gelsin bize sahip çıksın. Alipaşayı zorla yıktılar. Orada yaşayanlar perişan oldu. Bizde bunu istemiyoruz. Biz buradan başka bir yerde yaşayamayız. Binada oturmaya gücümüz yok. Ayrıca gençlerimize sahip çıksınlar. İş olanakları yaratsınlar. Gençlerimiz işsiz olduğu için onları göz göre göre kaybediyoruz. Uyuşturucu batağına sürükleniyorlar. Mahallede hem uyuşturucu kullanımı, hem de kapkaç olayları çok fazla. Biz hep korkuyla yaşıyoruz. Bunlar görünmeyen gerçekler. Artık bunları da görsünler. Oy istemek kolay ama şehrin huzurunu da sağlamaları gerekmez mi?" dedi. Kaya, özellikle uyuşturucu sorununa bir çözüm bulmalarını isteyerek, yol üzerindeki esnafların yolu işgal ettikleri için kadınların çok rahat geçemediklerini de belirterek, semt pazarlarının da olmadığını vurguladı.

"KENAR MAHALLEDE İKİNCİ SINIF VATANDAŞ MUAMELESİ GÖRÜYORUZ"

Partilerin, adaylarını tanımadığını ifade eden 25 yaşındaki Rojda Emen:"Ben adayları tanımıyorum. Biz kenar mahallede olduğumuz için ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyoruz. Oysaki en çok oy buralardan çıkıyor. Uyuşturucu satıcıları kol geziyor, korkudan çocuklarımızı dışarı çıkaramıyoruz. Zaten oyun alanları yok. Kapının önüne de biz izin vermeyince, bu çocuklara yazık oluyor. Yani biz her yönden mağduruz. Artık şehir merkezine değil, bize de el uzatsınlar. Buraları yıkmak çözüm değil. "diyerek kentsel dönüşüme karşı olduğunu da belirtti.

"İKİNCİ SINIF VATANDAŞ MUAMELESİ GÖRÜYORUZ"

İkinci sınıf insan muamelesi gördüklerini söyleyen 34 yaşındaki Sabiha Çelik: "Bizden oy istiyorlar. Seçim öncesi gelip gidiyorlar. Onlarda biliyor ki buradan daha çok oy çıkıyor ama hizmete gelince kimse bizi hatırlamıyor. Her konuda ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyoruz. Okullarda bile öğretmenlerin çocuklarımıza tavırları çok farklı. Biz yoksuluz diye günah mı işledik. Kimse isteyerek yoksullaşmaz. Gençlerimizin çoğu işsiz ve evde oturuyor. Onların geleceklerinden yana korkularımız, endişelerimiz var. Uyuşturucu denen bir tuzak var ki her anne kendi çocuğundan korkuyor. Çünkü işsiz olunca, bu bazen kaçınılmazdır. Bu illete bulaşanlar da işsizlikten ve boşluktan bulaşıyor. Koltuğa oturanın nedense aklına gelmiyoruz. Ayrıca kentsel dönüşüme de karşıyız."diyerek, ikinci sınıf vatandaş olmak istemediklerini vurguladı.

"GENÇLERİMİZE İŞ İMKÂNI SAĞLASINLAR"

Galip Ensarioğlu'nun bilinçli aday gösterildiğini dile getiren 35 yaşındaki Hülya Varan: "Başbakan özellikle Galip Ensarioğlu'nu seçti. Çünkü burası için güçlü bir adaydır ve iyi çalışır. Okumam yazmam yok ama biz bunların farkındayız. Başbakan burayı almak istiyor. Bakalım sonuç ne olacak? Gülten Kışanak her şeyden önce bir kadındır ve kadın olması bizim açımızdan iyidir. Kadın olursa şiddetle mücadele ve eğitim birlikte daha birçok konuda kadınlara daha yararlı olacaktır. Bizi daha iyi anlayacaktır. Yine de kim gelirse gelsin iyi hizmet bekliyoruz. Bu şarttır ve olması gereken de budur. Gençlerimize iş imkânı sağlasınlar. İşsiz gençler kötü yollara yöneliyorlar ve aileler perişan oluyor. Maddi gücümüz olmadığı için de onları kurtaramıyoruz. Komşunun oğlu bu yüzden yakalandı ve aile yoksul olduğu için bir şey yapamıyor. Buna çözüm bulsunlar. Eminim bu sorun çözülürse bütün anneler kendisine minnettar olacaktır." Diyerek, yoksulluğun çaresizliğine dikkat çekti ve kentsel dönüşümünde yoksullar için bir yok oluş olacağının altını çizdi.

"İŞSİZLİK YÜZÜNDEN GENÇLERİMİZİ KAYBETMEK İSTEMİYORUZ"

Seçimle ilgili beklentilerinin, büyük gibi görünse de çözülebilir sorunlar olduğunu ortak görüşleriyle dile getiren 30 yaşındaki Elif Çalış, 42 yaşındaki Mekiye Çetin ve 26 yaşındaki Ajda Ege:
"Şehir merkeziyle buraya aynı hizmet yapılmıyor. Bizler ikinci sınıf vatandaş gibiyiz. Sanki biz oy kullanmıyoruz. Nedense hep unutulan biz oluyoruz. Hiç kimse annesinden yoksul olarak dünyaya gelmiyor. Durumuz ekonomik anlamda iyi değil belki ama insanız sonuçta. Bu bizim unutulacağımız anlamına gelmez. Azıcık da bizi düşünsünler. Buraların yıkılmasını istemiyoruz. Kim gelirse gelsin önce hizmet bekliyoruz. Kadın olmasından yana bir sıkıntımız olmaz. Bizi daha iyi anlar. Ama yine hizmet konusunda bizim açımızdan da olumlu şeyler istiyoruz. Oy isterken bunları düşünsünler. Mahallemizin sorunlarına kulak versinler. Kadınlara da, gençlere de iş alanları açsınlar. İşsizlik yüzünden gençlerimizi kaybetmek istemiyoruz. Bu korkuyla yaşamak istemiyoruz. Seçimin siyaset için değil, halk için olduğunu unutmasınlar" diye ifade ettiler. 

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2013, 11:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER