Ermeniler Mülklerinin İadesini Olumlu Karşıladı

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Ermenilere ait olan 17 mülkün iadesini yapıldı. Diyarbakır Surp Gragos Ermeni Kilisesi Vakfı yöneticisi Gafur Türkay, mülklerinin iadesini sevindirici bir gelişme olarak değerlendirdi.Ermeni Surp Gragos...

Ermeniler Mülklerinin İadesini Olumlu Karşıladı
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Ermenilere ait olan 17 mülkün iadesini yapıldı. Diyarbakır Surp Gragos Ermeni Kilisesi Vakfı yöneticisi Gafur Türkay, mülklerinin iadesini sevindirici bir gelişme olarak değerlendirdi.

Ermeni Surp Gragos Kilisesi Vakfı, Diyarbakır’da 268 mülkün kendilerine ait olduğu gerekçesiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne yaptığı başvuruda tespit edilen 17 mülkün iadesi yapıldı. Mülklerinin iadesini sevinçle karşılayan Surp Gragos Kilisesi Vakfı yöneticisi Gafur Türkay, işgal altında bir çok mülklerinin olduğun ifade ederek, iade edilen mülklerin ardında Diyarbakır’a Ermenilerin geri dönüşünü sağlayabilecek bir durumun oluştuğunu söyledi. Kararı çok önemli bulduğunu belirten Turkay, geri kalan mülklerin iadesi için de çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne teşekkürlerini ileten Surp Gragos Ermeni Kilisesi Vakfı yöneticisi Türkay, mülklerinin iadesini çok önemli bir gelişme olarak gördüklerini kaydederek, “Vakıfların, mülklerini geri iade almalarıyla ilgili çıkan yasanın ardından yürüttüğümüz çalışmada vakfımıza ait olan mevcut belgeleri toplayıp, Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğüne bir müracaatta bulunduk. Vakfımıza ait 268 mülkün olduğunu gösteren dosyayı sunduk. Bugün itibariyle 17 tanesinin tescillinin yapılıp vakfımıza iadesi gerçekleşti. Bizde bulunan Osmanlı tapularının da bu gelişmeyle güncelleşmiş oldu. Bunu çok önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi iletiyorum” dedi.

“BİR ÇOK ARSAMIZ İŞGAL ALTINDA”

Türkay, Surp Gregos Ermeni Kilisesi Vakfına çok sayıda arsanın olduğunu, kamu kurumları ve kişiler tarafından işgal edildiğini dile getirerek, geri kalan mülklerinin iadesi edilmesi için çalışmaları yürüttüğünü söyledi. Türkay, “Şu an bir çok mülkümüz işgal durumdu. Bize iade edilen 17 mülkün 5 civarında ev olup, geri kalanı da arazidir. İşgal altına mülklerimizin bazılarında devlet kurumları, bazılarında evler kurulmuş durumda. Diyarbakır’da Ermeni mezarlığı civarında arsalarımız var, orada Milli Eğitim, Sağlık Müdürlüğü gibi kurumların yerleri mevcut. İşgal edilen arsalarımız ile ilgili yargı süreci devam ediyor. Arsalarımızın çoğu işgal altına alınmış” diye konuştu.

“GERİ DÖNÜŞLERİN OLMASINI BEKLİYORUZ”

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Ermenilere iade edilen mülklerin ardında Diyarbakır’dan göçen Ermenilerin bölgeye gelebileceğini aktaran Türkay, “Ermenilerin bölgeye geri dönüş konusu her zaman karşılaştığımız bir durum. 100 yıl önce buradan göçen insanlar var. Bunların geri dönmesi tabi kolay bir durum değil. Geri dönüşlerin hemen olacağına düşünmüyorum. Ama mülklerimizin iadesinden sonra geri dönüşlerini olacağını düşünüyorum. Zaman zaman geri dönüşler de yaşanıyor. Ermenilerin geri dönmesini istiyoruz. Beklentimiz insanların tekrar kendi yurduna gelmesidir” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2013, 15:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER