Zülküf Hoca'ya Veda

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden emekli olan Prof. Dr. Zülküf Güneli, Adeta Bir ömür süren çalışma hayatına, muhteşem bir tören ile veda etti.

Zülküf Hoca'ya Veda
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden emekli olan Prof. Dr. Zülküf Güneli, Adeta Bir ömür süren çalışma hayatına, muhteşem bir tören ile veda etti.  

D.Ü. Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülküf Güneli'nin emekli olması sebebi ile Tarihi gazi köşkü tesislerinde oldukça kalabalık bir davetli topluluğunun katılımıyla veda yemeği düzenlendi.

TAM 29 YIL EMEK VERDİ

Üst düzey Fransızca ve iyi düzeyde İngilizce bilen, Prof. Dr. Zülküf Güneli, veda yemeğinde kısa bir konuşma yaptı.
1986 yılından beri görev yaptığı Dicle Üniversitesi mimarlık fakültesinde hizmet etmenin onurunu yaşadığını belirten Zülküf Güneli, ‘bu bir bayrak yarışıdır. Bizler bu maraton koşusunda üstümüze düşeni yaptık.
İnanıyorum ki, bizden sonra gelenler, daha iyi hizmetler sunarak, çıtayı daha da yukarıya çıkaracaklar’ dedi.
Zülküf Hoca şöyle devam etti:
‘Dolu dolu geçen 29 yıllık mesleki hayatımda, unutulmaz anlar ve mutluluklar yaşadım. Öğrencilerimle çok güzel günlerim oldu.
Unutulmayacak anılar yaşadım. Böylesi bir gece düzenledikleri için öğrencilerime teşekkür ediyorum.
Ayrıca, bizleri en iyi şekilde ağırlayan gazi köşkü yetkilileri ve çalışanlarına müteşekkirim.
Sağ olsunlar, özel bir gece yaşattılar. Hepsine en kalbi duygularımla teşekkür ediyorum’ şeklinde duygularını dile getirdi.
Öğrencilerimle beraber çok güzel günlerimiz geçti böylesi bir gece bana düzenlediler çok güzel anılarımız oldu eğitim öğrencilerimizle iyi geçti vs tarihi gazi köşkü yetkililerine de çok teşekkür ediyorum çok güzel organizasyon yaptılar sağolsunlar.
Dicle Üniversitesi Mimarlık ve Yaşam Kulübü öğrencileri ise Zülküf Hocanın engin tecrübeleriyle kendilerine büyük olduklarını belirttiler.

Mimarlık ve Yaşam Kulübü Yönetim Birimi’nden İmran Baran, Ömer Faruk Baran, Ömer Çiftsüren, Ramazan Abak ise buruk bir mutluluk yaşadıklarını belirttiler.
Prof. Dr. Zülküf Güneli’nin yarım Asrı aşan tecrübeleriyle kendilerine hep yol gösterdiğini ve yardımcı olduğunu belirten Mimarlık ve Yaşam Kulübü Yönetim Birimi mensupları duygularını şu sözlerle dile getirdiler:

‘Mimarlık ve yaşam kulübü olarak Dicle üniversitesi mimarlık fakültesi dekanımız Prof. Dr. Sayın Zülküf Güneli hocamıza, dekanlığa veda etmesinin ardından, böyle bir etkinlikle veda etmek istedik.

Tarifi olanaksız duygular yaşıyoruz. Gecemize kulübüz üyesi elliyi aşkın arkadaşımızın yanı sıra beraber katıldık.
Unutulmaz bir gece oldu. Mimarlık ve yaşam kulübü, Dicle üniversitesi mimarlık fakültesi kapsamında kurulan ve tüm öğrencileri kendi bünyesinde bulunduran bir kulüptür.
Gazi köşkü kır kahvesinde yaptığımız bu etkinliği hazırlayan yönetim kurulu ekibimize teşekkür ediyoruz.
Mimarlık-Mühendislik Fakültesi'nin kurulduğu günden yana her taşında Prof. Dr. Zülküf Güneli'nin emeği vardır.
Ayrıca Mardin Artuklu Üniversitesi'ne de büyük katkılar sağlamıştır. Çalışan, üreten, sürekli kendini geliştiren ve yenileyen, insan yetiştiren hocamıza ne kadar teşekkür etsek azdır’ şeklinde duygularını dile getirdiler.

HALAYLAR ÇEKİLDİ, HORONLAR TEPİLDİ

Gazi köşkünün Adeta tarihi günlerinden birini yaşadığı etkinlikte, halaylar çekildi, horonlar tepildi, zeybekler, Özbekler ve Atabarı ile delilo ve çifte telli eşliğinde birbirinden güzel parçalar seslendirildi.
Açıklamalarda bulunan Mimarlık ve yaşam kulübü üyelerinden İmran Baran şunları söyledi:
‘Hocamın 3 yıllık öğrencisiyim. Onu çok seviyor ve saygı duyuyoruz.
Arkadaşlarla böyle bir gece düzenleyerek, hocamıza unutulmaz bir veda töreni hazırlamak istedik. Bizleri çok iyi yetiştirdi. Ahlaki ve ilmi yönlerden bizlere örnek oldu. Onu ve hizmetlerini unutmayacağız’.

ZÜLKÜF GÜNELİ’NİN KISKANDIRAN KARİYERİ

Prof. Dr. Zülküf Güneli’nin kariyeri ise Birbirinden farklı başarılarla dolu.
1969 yılında lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yapan Zülküf Güneli, 1972 ve 1973 yıllarında Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Universite de Paris’te Kentsel Tasarım konusunda Lisans ve Yüksek Lisans eğitimi Aldı.
1978 yılında doktorasını Fransa’nın Sorbonne Üniversitesinde yapan Zülküf Güneli, Aynı yıl yurda dönerek, Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi Mimarlık Bölümünde (ADMMA) asistan doktor olarak göreve başladı.

1982- 1985 yılları arasında Universite de Mostaganem’de Asistan doktorluk yapan Zülküf Güneli, 1986 – 1990 yılları arasında Diyarbakır Dicle Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünde Yrd. Doç. Dr. olarak görev yaptı.
1996 yılından bu yana Aynı üniversitede Prof. Dr. Olarak hizmet veren Zülküf Güneli, yaklaşık 30 yıl devam eden meslek hayatı boyunca bir çok öğrenci yetiştirdi. Sayısız konferans, seminer gibi etkinliklere Aktivist olarak katılan, Güneli’nin, bir çok ulusal ve uluslar Arası gazete ve dergilerde yazıları yayınlandı.
Yayınlanmış bir çok yapıtı bulunan Güneli ayrıca, parlak meslek hayatı boyunca, farklı kurumlarda değişik bir çok kademede başarıyla görev yaptı.

DSİ X. Bölge Müdürlüğü’nde mimar, (969-1970),
Fransa B.C.D.M.B. Mimarlık ve Şehircilik Bürosu,
Rue Buffon’da mimar 973-1975),
Pedegojik Konsey Üyeliği (Yaz Atölyesinde)
Paris Universite Europeenne Des Oeuvres Urbains,
Cergy-Pontoise New Town’da mimar (1989),
Dicle Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Bölümünde Bölüm Başkanlığı (1986 – 1996),
Yine Dicle Üniversitesinde Dekan Yardımcılığı (1986 – 1995) ve Dekanlık (1995 -2002),
Dicle Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesinde senato üyeliği ve yöneticiliği (1986 -2002), gibi görevlerde bulunan Zülküf Güneli ayrıca, 1987 – 1991 yılları arasında Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Kuruculuğu görevlerinde bulundu.

ESERLERİ

Her bir kaynak kitap değerini taşıyan birbirinden kıymetli eserler yazan Zülküf Güneli, 30 yılık dolu dolu meslek hayatı boyunca, hep üretmeyi, insan yetiştirmeyi ve ileriyi hedefleyen bir çizgi takip etti.
İlk eseri Fransızca olarak kaleme aldığı Elaboration Des Plans des Villes Nouvelles’ Adlı yapıtının ardından, bir çok farklı çalışmaya daha imza attı.
‘Sosyal Konut Problemine Köklü Çözüm Önerisi’
‘Çevre Kirliliği ve Ekolojik Denge’,
‘Fransa ve İngiltere’de Yeni Kentleşme Politikaları’
‘Binalarda Isı Tasarrufu ve Isı Yalıtımının Teşvik Edilmesi’
‘Çevre Kirliliğinin bir faktörü olarak Nüfus Artışı Problemi’,
‘Ulaşım Araçlarının Yarattığı Çevre Kirliliği’
‘Mimaride Beton Prefabrikasyon’,
‘Diyarbakır’da koruma Problemleri; Sur içi evleri ve tahribat nedenleri’
‘Çevre Kirliliğine neden olan Etmenler’,
‘Kaybolmakta Olan Tarihi, Kültürel ve Mimari Miraslar Kenti, Kale Kent Diyarbakır’

‘Dicle Universitesi Tarafından desteklenerek Korunanan Tarihi Bağ Evi’
‘Diyarbakır Osmanlı Dönemi Mimari Yapılarından Günümüzde Akılımızda kalan Hanlar ve Özellikleri’
‘Diyarbakır’da Vernaküler Mimari: Köşkler’ gibi bir çok farklı kitabı bulunan, sayısız panel, konferans ve seminerlere katılan, muhtelif gazete ve dergilerde Araştırma ve makaleleri yayınlanan Prof. Dr. Zülküf Güneli yeni hayatında emekliliğin tadını çıkaracağını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2013, 08:50
YORUM EKLE
YORUMLAR
İsmail Akın
İsmail Akın - 11 yıl Önce

Üniversite camiasının dışında da katıldığı barış törenlerinlerinde, halk arasında, aile içinde kendini sevdirmeyi başarmış ve ne kadar gururlanırsak azdır.

SIRADAKİ HABER