Çocuk Gelinin Ölümüne Diyarbakır'dan Tepki

Siirt'in Pervari ilçesinde 14 yaşındaki 2 çocuk annesi K.E.'nin evinde silahla vurulmuş halde bulunmasına Kadın Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi (Epi-Dem) tepki gösterdi.

Çocuk Gelinin Ölümüne Diyarbakır'dan Tepki
 Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Düğümcüler köyünde, 11.5 yaşında imam nikahıyla evlendirilen ve 12.5 yaşında anne olan 14 yaşındaki K.E, erken doğumla dünyaya getirdiği ikinci bebeğinin ölümünün ardından, evinde tabancayla vurulmuş halde ölü bulunmuştu. Olaya tepki gösteren Diyarbakır Yenişehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Epi-Dem sosyoloğu Azize Kaya, bu olayın bölgenin değil Türkiye'nin sorunu olduğunu söyledi.

DİYARBAKIR'DAN TEPKİ

Sosyolog Azize Kaya yaptığı açıklamada, bu olayı bölgesel açıdan ele almanın yanlış olduğunu ifade ederek, olayın hem Türkiye'nin hem de gelişmemiş toplumların gerçeği olduğunu ifade etti. Kaya, "Bu olay bir kadın sorunudur. Çünkü çok olay yaşanıyor. Bu belki duyulan, görünen ve bilinen kısmıdır. Ama bu ve buna benzer o kadar çok olay yaşanıyor ki, bunu sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne sınırlamak yanlıştır. Çünkü bu olaylar Akdeniz ve Karadeniz'de de yaşanıyor. Bu anlamda bunu bölgesel açıdan ele almak yanlıştır. Bu erkek egemen zihniyetinin yarattığı bir sorundur" dedi.

ZİHNİYETLERİN DEĞİŞMESİ

Kaya, bu tür olayların önüne geçilebilmesi için zihniyetin değişmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun bir sistem ve zihniyet sorunu olduğunu kaydetti. Kaya, "Çünkü egemen erkek zihniyeti kendini bu şekilde var etmeye çalışıyor. Bu kadına olan bakış açısı ile ilgili bir şeydir. Kadını ötekileştirerek ve ikinci sınıf muamele ile bu sorun çözülmez. Ama bu bakış açılarının değişmesi lazım. Bu sistemin kırılması lazım" diye konuştu.

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2014, 18:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER