Diyarbakır Ve Berlin Barolarından Tutuklu Avukatlar İle İlgili Açıklama

Diyarbakır ve Berlin baroları, tutuklu avukatlara dikkat çekmek amacıyla ortak basın açıklaması düzenledi.Diyarbakır Barosu’nda düzenlenen basın açıklamasına Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, baro yöneticileri ve Berlin Baro Başkan...

Diyarbakır Ve Berlin Barolarından Tutuklu Avukatlar İle İlgili Açıklama
Diyarbakır ve Berlin baroları, tutuklu avukatlara dikkat çekmek amacıyla ortak basın açıklaması düzenledi.

Diyarbakır Barosu’nda düzenlenen basın açıklamasına Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, baro yöneticileri ve Berlin Baro Başkan Vekili Bernd Hösler katıldı. Elçi, yeni adli yılın açılışı ile birlikte adliyelerin en önemli gündeminin KCK davaları olduğunu söyledi. Diyarbakır’da 4, İstanbul’daki Öcalan’ın avukatları davasında 15, ÇHD davasında ise 9 avukatın Türkiye’de tutuklu olarak yargılandığını hatırlatan Elçi, KCK davaları bağlamında adil yargılama hakkı, ifade özgürlüğü hakkı gibi temel özgürlüklerin ihlal edildiğini savundu.

Türkiye’de avukatların bile makul bir süre içerisinde yargılanma ve makul bir süre içerisinde serbest bırakılma haklarının ihlal edildiğini ileri süren Elçi, “Tam da bir yargı paketinin hazırlığının yapıldığı bir dönemde, bu davalar yoğun bir biçimde görülmeye devam ediyor. Hükümetin kapsamlı bir yargı paketini kamuoyuna sunma hazırlıklarının yapıldığı bir dönemde Diyarbakır’da KCK ana davası görülüyor. Yine İstanbul’daki KCK ana davası pazartesi günü görülmeye devam edecek tam da bu dönemde ağır bir insan hakları sorununa dönüşen, adil yargılama hakkı sorununa dönüşen uzun tutuklama sorununa bu paketle kesin bir çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

“TEHLİKE ALTINDAKİ AVUKATLARIN GÜNÜ DİYE BİR GÜNÜ NEREDEYSE İLAN EDECEĞİZ”

Daha sonra konuşan Berlin Baro Başkan Vekili Bernd Hösler ise, kendilerinin avukatlık mesleğinin Türkiye, Kolombiya ya da başka ülkelerde nasıl yapıldığı veya ihlal edildiğiyle ilgili olmadıklarını, kendi ülkelerinde de bunun takipçileri olduğunu söyledi. Diğer dünya ülkelerini eleştirip köşelerine çekilmediklerini kaydeden Hösler, “Kendi ülkemizde de olan ihlalleri eleştiriyoruz. Avrupa’da yeni bir hareket var ve yeni bir hareketle ilgili olarak bir gün şimdi tartışılıyor yoğun ilgi görüyor. Tehlike altındaki avukatların günü diye bir günü neredeyse ilan edeceğiz. Uluslararası Ludovic Trarieux İnsan Hakları ödülü ilk defa verildiğinde 1985 yılında o zaman cezaevinde olan Nelson Mandela’ya verildi ki o da bir avukattı ve cezaevindeydi. İlk olarak cezaevinde ona verildi. 2012’de de bu ödül Muharrem Erbey’e Alman Federal Adalet Bakanı tarafından verildi” diye konuştu.

‘İNSAN HAKLARI VE AVUKATIN ROLÜ’ KİTABININ BAZI BÖLÜMLERİ KÜRTÇE OLACAK

Berlin’deki Erbey’e verilen ödülün büyük bir olay olduğunu aktaran Hösler, teşekkür konuşmaları ve konu ile ilgili olan konuşmaları yayınlama kararı aldıklarını dile getirdi. Hösler, “Berlin Barosu olarak bu konuşmaları yayınlama kararı aldık çünkü bayağı ilgi gören bir olaydı. Bu kitap yakında çıkacak, bir aya kadar yayınlanacak ve kitap haline getirilecek. 3 dilde Fransızca, Almanca ve Türkçe olarak yayınlanacak, ayrıca bazı bölümlerinde Kürtçe de olacak. Federal Adalet Bakanı’nın övgü konuşması Kürtçe olarak yayınlanacak kitapçıkta. Ayrıca meslektaşımız Erbey’in de teşekkür konuşmasını yine bu dillerden ve Kürtçe olarak yayınlayacağız. Kitabın adı ‘İnsan Hakları ve Avukatın Rolü’ olacak” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2013, 00:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER