AK Parti'li Ensarioğlu Projelerini Açıkladı

AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı M. Galip Ensarioğlu, 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için projelerini açıkladı.

AK Parti'li Ensarioğlu Projelerini Açıkladı
 Ak Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı M. Galip Ensarioğlu, 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için projelerini açıkladı.

Ak Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı M. Galip Ensarioğlu, projelerini düzenlediği toplantıyla tanıttı. Bir otelde düzenlenen proje tanıtım toplantısına, Ak Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya EronatMine Lök Beyaz, Mehmet Hamzaoğlulları, Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, Yenişehir Belediye Başkan adayı Sebgatullah Seydaoğlu, Sur Belediye Başkan adayıAbdurrahman Kurt, Bağlar Belediye Başkan adayı Aladdin Parlak, Kayapınar Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Zülküf Güneli ile partililer katıldı. Projelerini slayt gösterisiyle tanıtan Ensarioğlu, Diyarbakır'ın 100 yıllık tahribatını ortadan kaldıracaklarını söyledi. Diyarbakır için hazırladığı 9 ana projeyi bir ayda tasarladıklarını ifade eden Ensarioğlu, projeleri hayata geçirmek için seçim ve çözüm sürecinin bir fırsat olduğunu dile getirdi. Ensarioğlu, "Bu 100 yıllık tahribat, geri bırakılmışlık kısa zamanda nasıl telafi edilir, neler yapmalıyız konularını tartışacağız. Bu yerel seçimler ve çözüm süreci bizler için bir umut ve bir fırsat oldu. Bu fırsatı yatırımlarla taçlandırabilirsek, yerel seçimleri bu fırsatı değerlendirip, neler yapılmalı konuları düşünüp tartıştık. Açıklayacağımız projeleri bir ayda tasarladık.Diyarbakır'ın yüz yıllık sorunları bu kadar kısa sürede tasarlanıp, çözülecek sorunlar değildir. Ülkemiz son 30 yıldır şiddet ve tahribat ortamını yaşarken, diğer taraftan çeşitli sivil toplum kuruluşları her zaman Diyarbakır'ın sorunları nelerdir ve o sorunlara çözüm önerilerini tartıştı. 30 yıl boyunca acılar yaşarken, sorunlarımızı çözmek için uğraş veriyorduk. Yerel seçimlere giderken huzurlu bir şekilde geçmesi hepimizin dileğidir. Bu kentin huzuru hepimizin öncelikleri arasında yer alıyor. Yakaladığımız bu barış ortamını koruyabilmek hepimizin önemli vazifesidir. Buna çok büyük hassasiyet gösteriyoruz. Çatışmaların yaşanmadığı bir ortamda ilk kez seçime gidiyoruz. Hazırladığımız projelerin arkasında olacağız. Bu projelerleDiyarbakır'ın 100 yıldır yaşadığı tahribatı ortadan kaldıracağız" dedi.

"KIRKLAR DAĞI'NDA NEVRUZ ALANI"

Ensarioğlu, projeleri arasında yer alan Suriçi bölgesinin kentsel dönüşüm, Kırklar Dağı ve Dicle Vadisi projesini hazırladığı slaytla tanıtarak, Kırklar Dağı'nda Nevruz alanı yapacaklarını anlattı. Ensarioğlu, "Suriçi'nde tarihi dokuyu tehdit eden 5 bine yakın yapı var. Bu yapıların tamamı 5 yılda kentsel dönüşüme tabi tutulacak ve bunların yerine Diyarbakır evleri diye tabir ettiğimiz, inşa edilip fonksiyon kazandırılacak.Kırklar Dağı için ayrı bir projemiz var. Göreve geldiğimizde ilk işimiz Kırklar Dağı'nda yapılan konutları yıkacağız. Yıkarken hiçbir kesimi de mağdur etmeyeceğiz.Kırklar Dağı'nda hazırladığımız projede Nevruz alanı da buluyor. Kentsel dönüşümü Diyarbakır'da mutlaka gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

"DİYAR KULE PROJESİ"

Diyarbakır için hazırladığı çarpıcı projeleri arasında yer alan Diyar Kule'yi tanıtan Ensarioğlu, diğer projeleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Yaşlılar evde temizlik hizmetinden yararlanacak. Her hastanenin yanında kente hastası olanlar için kalacak şefkat evleri olacak. Her semtte çalışan kadınlara kreş desteği verilecek. Gençlik merkezleri yapacağız. Büyük projeleri referandumla halka soracağız. Her merkezi ilçede bir takım mimari yapılar yapılacak. Projelerim arasında Diyar kule de yapılacak. Bu kulede özellikle Diyarbakır'ı üstten dönerek seyredeceği bir yer olacak.Bu kulenin uygulanacak yeri halkla birlikte karar vereceğiz. Şehrin birkaç bölgesine katlı otopark yaptıracağız.Otoparklardan birini de semt pazarı yapacağız. Yine kentin ulaşım sorunlarını çözmek amacıyla şehir içi ve ilçeler arası raylı sistem oluşturacağız. Raylı sistemde Diyarbakır - Erganiarasında her 5 kilometrede duraklar kuracağız. Diyarbakır E Tipi Cezaevi askeri darbeden sonra insanlık suçu açısında dünyanın sayılı sembol mekanları arasına girmiştir. İnsanlığa saygımızın bir gereği olarak, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ni geçmişle yüzleşme, insan hakları ve demokrasi müzesi yapacağız. Aslında belediye görev alanına girmeyen bir projemiz var. Diyarbakır Erbil arasında tren yapılacak.Irak Erbil yönetimiyle de görüşmeler yapılacak bu konuda. Yaklaşık maliyeti 2.7 milyar dolarlık bu projenin finans kaynağı hazır. Bu trenlerle yük ve yolcu taşımacılığı için." 

Ak Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Galip Ensarioğlu, hazırladıkları projeler arasında Diyarbakır ile Kuzey Irak'taki Erbil kenti arasında tren hattı bulunduğunu ayrıca, 12 Eylül döneminde adı işkencelerle anılanDiyarbakır E Tipi Cezaevi'ni 'Geçmişle Yüzleşme, İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesi' yapmayı planladıklarını söyledi.

Ak Parti Diyarbakır Milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayıGalip Ensarioğlu, düzenlediği basın toplantısıyla kente yapacağı projeleri açıkladı. Diyarbakır  Milletvekilleri Oya EronatMine Lök Beyaz, Mehmet Hamzaoğlulları ile ilçe belediye başkan adaylarının da katıldığı toplatıda Ensarioğlu, projelerini slayt gösterileri ile tanıttı. Ensarioğlu, 'Çözüm sürecinin' başlamasından bu yana bölgede huzurun hakim olduğunu anlatırken, göreve başlar başlamaz ilk işlerinin Kırklar Dağı üzerine yapılan konutları yıkma olacağını söyledi. Merkezdeki 4 ilçede sosyal ve kültürel projelerin yanı sıra kadın ve çocuklara yönelik dev projeler tasarladıklarını belirten Ensarioğlu, Diyarbakır'da yeşil alanın arttırılması yönünde hazırlık yaptıklarını söyledi. Ensarioğlu, şöyle dedi:

"Yaşlılarımız evde temizlik hizmetinden yararlanacak. Her hastanenin yanında kente hastası olan refakatçilerin barınabileceği, kalacak yerleri olmayan şefkat evleri olacak. Her semtte çalışan kadınlara kreş desteği verilecek. Gençlik merkezlerinde sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılacağı kongre ve kültürel merkezlerini hayata geçirmeyi planlıyoruz."

Ak Parti adayı Galip Ensarioğlu projelerini sırasıyla tanıtırken BDP'li Kayapınar Belediyesine teşekkür ederek, "Kayapınar İlçesi'nin imarını bozmadan bir modernKent inşa ettiler. Ancak, bu kentin bir meydan ve çarşısı yok. Hazırladığımız projelerle bu kente meydan ve çarşı yapmayı planlıyoruz."

Projelerinin uygulama aşamasında olduğunu vurgulayan Ensarioğlu, büyük projeleri referandumla halka soracaklarını söyledi. Her ilçede farklı ışıklandırma ve aydınlatma özellikleri bulunan farklı mimarı yapılar yapacaklarını ifade eden Ensarioğlu, "Diyar Kule projemizde özellikle Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı turistler kenti yüksekten izleme imkanına sahip olacak. Diyarbakır Stadı yerineAVM yapılmasına tepki var. Diyar Kule'yi oraya yapabiliriz. Tabii gerekli araştırma ve çalışmalar uygunluğu belirlendikten sonra bunu yapabiliriz" dedi.

E TİPİ CEZAEVİ YÜZLEŞME MÜZESİ OLACAK

12 Eylül döneminde adı işkencelerle anılan Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ni, "Geçmişle Yüzleşme, İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesi' yapmayı planladıklarını vurgulayan Ensarioğlu, belediyenin görev alanına girmeyen farklı projelere de imza atmayı planladıklarını söyledi.

ERBİL'DEN, DİYARBAKIR'A YÜK VE YOLCU TAŞIYACAK TREN PROJESİ

Ensarioğlu, Diyarbakır ile Kuzey Irak'ın Erbil kenti arasında tren projeleri bulunduğunu belirterek, projenin finansının hazır olduğunu ve Irak hükümetiyle görüşmelerin yapılacağını söyledi. Ensarioğlu, şöyle dedi:

"Henüz Başbakanımız tarafından onaylanmış bir proje değil. Irak Hükümeti ile de görüşmeler yapılacak. Bütün Diyarbakır ve bölgenin sahipleneceği hepimizin ortak projesi olacak. Diyarbakır'ın limanlara ulaşması, ham maddenin organize sanayiye ulaşmasını sağlayacak önemli bir proje. Erbil önemli bir ticari merkez, buradan yapılacak olan bir hızlı tren Diyarbakır'ı bu coğrafyanın en önemli ekonomi merkezi haline getirecek. Hızlı tren, yüksek hızlı tren değil. Yüksek hızlı tren 280 kilometre hız yapar ama yük taşınmaz. Hızlı tren 160 kilometre hız yapar hem yük, hem de insan taşır. Bize lazım olan da budur. Yaklaşık maliyeti 2.7 milyar dolarlık bir proje, bununla ilgili finansal kaynak sağlayacak uluslararası finans kuruluşları, hem de bunu yapabilecek olan yatırımcılar hazır." - Diyarbakır

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2014, 16:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER