Bayık: Barış olursa Türkiye’ye dönerim

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, "Kesin barış olursa, ben de Türkiye'ye dönerim. Türkiye güzel. O zaman burada ne yapayım " dedi.

Bayık: Barış olursa Türkiye’ye dönerim
 Alman Die Zeit Gazetesi, internet sitesinde KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ile Kandil’de yapılan bir röportaj yayımladı. 

”Bizi yanlış tanıdılar” 

Gazetenin, ”PKK Ortadoğu’da hep kaybedenler arasında yer aldı. Ta ki, Kobanê’nin IŞİD’e karşı savunulmasına kadarç Birdeniyi görünmek nasıl bir şey?” şeklindeki sorusuna Bayık, ”Aslında bizi yanlış tanıdılar. Belki bizim de hatalarımız oldu. Ancak hata yapan sadece biz değildik. Avrupa ve ABD, bizi Türk devleti ve istihbaratının gözüyle, onların aktardığı gibi tanıdı. Kobanê’deki tutumumuz gözlerin açılmasını sağladı. Türkiye ve başkalarının bizim hakkımızda anlattıklarının gerçeği yansıtmadığı görülecek” şekliden cevap verdi. 

Avrupa’da PKK üzerindeki yasağın kaldırılması tartışmalarının kendilerini sevindirdiğini dile getiren KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı, ”Yasak, kaldırılması gereken kara bir lekedir. Yasağın ne Almanya’ya ne halkına, ne Avrupa ülkeleri ve onların vatandaşlarına bir faydası var. Tabi ki, Almanya’da yasağın kaldırılmasına yönelik mücadele eden belirli çevreleri takip ediyoruz. Bu insanları buraya (Kandil’e) davet ettik. Birbirimizi tanıyarak, geçmişi daha iyi anlayabiliriz. Hatalarımızı açıklıkla konuşabiliriz. Eleştiriye ve özeleştiriye açığız. PKK yasağının kaldırılması için yasal olarak yapılabilecekleri biz de araştırıyoruz” dedi. 

”Kürtler bölgede ortaya çıkan fırsatları kullanıyor” 

Die Zeit’in, ”Kürtler Ortadoğu’daki durumdan faydalanarak Rojava’daki gibi özerk bir yapının kurulması mücadelesi verdiği belirtiliyor. Siz ne düşünüyorsunuz?” sorusuna ise Bayık şu sözlerle cevap verdi; 

”Tabi ki ortaya çıkan fırsatlar var ve bunlar kullanılıyor. Ancak bir hareket, sadece ortaya çıkan fırsatları kullanarak gelişemez. PKK böyle görülmemeli. Bizim temel prensiplerimiz; özgüven aşılamak, mücadele ederek bir şeyler elde etmek ve çözüm için bu gücü kullanmak. Bu Kobani’de böyle oldu. Sadece ABD değil, herkes IŞİD Kobanê’ye saldırdığında sustu. Herkes Kobanê’nin hemen düşeceğini öngördü ve politikasını ona göre yaptı. Kobanê halkı ve Suruç halkının birlik olup mücadele vermesi üzerine ABD harekete geçti. Herkes bu direnişin bir parçası olmak istedi. Bu direnişin bir parçası olmamak demek, IŞİD tarafında olmak demektir. Bunu ne ABD, ne de AB ülkeleri kabullenemezdi. 

”Kobanê zor günleri geride bıraktı” 

Bayık Kobanê’de kontrolün büyük ölçüde Kürt güçlerinde olduğunu belirterek,”Kobanê zor günleri geride bıraktı. Şehrin sadece küçük bir bölümü şu anda IŞİD kontrolünde. Her gün yenir yeri geri alıyoruz. Birliklerimizin bir kısmı IŞİD’in ikmal yollarını kesmek üzere kentten ayrıldı. Türkiye ve bazı güçler, belki Kobani’deki savaşın uzun sürmesini istiyorlar. Ancak biz, bu savaşı bir an önce bitirmekte kararlıyız” dedi. 

Gazetenin ”Türkiye bunu neden yapsın?” sorusuna AK Parti’nin IŞİD’i destekleyip güçlendirdiği cevabını veren Bayık, sözlerini şöyle sürdürdü; 

”Türkiye demek IŞİD demek, AKP IŞİD’in kendisi. AKP IŞİD’i destekleyip güçlenmesini sağladı ve insanlığın üzerine saldı. Belki başkaları da onlara destek oldu, ancak doğrudan destek AKP’den geldi. AKP’nin IŞİD’e neden destek olduğunun nedenleri var. Birincisi, ideolojik olarak birbirlerine yakın olması. İkincisi, her ikisi de Kürtleri hedef alıyor.” 

Röportajın devamında ”Çözüm Süreci”ne de değinen Bayık, ”Bu süreç, tek taraflı bir süreç. Bu yolu seçtiğimiz için pişmanlık duymuyoruz. Bir sonuca ulaşması için, liderimiz Abdullah Öcalan bir yol haritası hazırladı. Hükümetten bu öneri konusunda ne düşündüğünü sorduk. Hükümet şayet bunu kabul etmez ise, biz bunu savaş ilanı olarak kabul ederiz. Hükümetin bunu kabul etmemesini kabul etmeyiz” dedi. 

”ABD arabulucu olabilir” 

Gazetenin, Türkiye ile PKK arasındaki barış görüşmelerinde bir arabulucu olmalı mı? sorusuna ise Bayk şöyle cevap verdi; 

”Biz bunu açıkça tartıştık. Üçüncü bir taraf olmadan dünyada hiç bir problem çözülemez. Türkiye en çok ABD’ye güveniyor. ABD arabulucu olabilir. Biz Türklerle aramızdaki sorunun çözümünü istiyoruz. Amerikalılar bugün bizim Kobani’deki müttefikimiz. Onlar da bizim gibi IŞİD’e karşı savaşıyor.” 

Die Zeit’in Türkiye’yi özlüyor musunu? sorusuna ”Şu anda orada özlenecek bir durum yok. Ancak, kesin barış olursa, ben de Türkiye’ye dönerim. Türkiye güzel. O zaman burada ne yapayım” şeklinde cevap veren Bayık, ”Politika yapmaya devam eder misiniz?” sorusuna karşılık ise şu sözleri sartetti; 

”Başka ne yapayım. PKK’den emekli olunmuyor”
Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2015, 19:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER