Diyarbakır Barosu’ndan Demokratikleşme Paketi Değerlendirmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketiyle ilgili açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, demokratikleşme paketinin açıklamasından sonra hayal kırıklığına uğramadıklarını söyledi.Demokratikleşme...

Diyarbakır Barosu’ndan Demokratikleşme Paketi Değerlendirmesi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketiyle ilgili açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, demokratikleşme paketinin açıklamasından sonra hayal kırıklığına uğramadıklarını söyledi.

Demokratikleşme paketinin açıklamasından sonra bir değerlendirme yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, paketi demokratikleşme alanında atılmış mütevazi bir adım olarak gördüğünü ifade etti. Elçi, pakette yer alan seçim yasasının değişikliğinin önemli olduğunu belirterek, “Sayın Başbakanı dikkatle dinleyip, kendi aramızda değerlendirmelerde bulunduk. Bu paketi çok ciddi bir reform niteliğinde olmadığını ama demokratikleşme yolunda atılmış mütevazi bir adım olarak gördük. Biz açıklamadan sonra açıkçası hayal kırıklığına uğramadık. Çünkü abartılı ve gerçekçi olmayan bir beklenti içerisinde değildik. Özellikle bir süredir toplum, gerçekçi olmayan, abartılı bir beklenti içerisine girmişti. Biz bunun doğru olmadığını, böylesi bir toplumsal algının yanlış olduğunu daha önce ifade etmiştik. Sayın Başbakan açıklamasında, sık sık bu paketin nihai ve son bir safa olmadığını ifade etmiştir. Şüphesiz bu ifade dikkat çekicidir. Ancak aynı zamanda, bu ifade hazırlandığı belirtilen, demokratikleşme paketinin toplumun ihtiyaç ve beklentilerine tam olarak cevap vermediğini de ortaya koymaktadır. Demokratikleşme yolunda atılacak her adım olumludur. Demokratikleşme yolunda hak ve özgürlükleri geliştirici nitelikte olan her yasal düzenlemeyi anlamlı buluruz. Ancak hem toplumun beklentileri bağlamında pozitif olan noktaları eksik ve negatif olan hususları da ortaya koymak kamuoyuna sunmak bir hukuk örgütü olmanın sorumluluğudur. Pakette bazı olumlu düzenlemelerin ön görüldüğü anlaşılıyor. Özellikle siyasi partilere yapılacak hazine yardımının yüzde 7’den yüzde 3’e çekilmesi gibi bir düzenleme olumludur. Bu düzenleme ancak adil temsil önünde çok önemli bir engel oluşturan, seçim barajının makul ve adil temsili düzeye çekilmesi durumunda anlamlı olur” dedi.

Bir gazetecinin, "Demokratikleşme paketi konusunda KCK’nın beklentilerine cevap verdi mi?" sorusunu da yanıtlayan Elçi, “Paketin toplumun beklentilerine cevap vermediği gibi, KCK’nın da beklentilerine cevap vermeyeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2013, 17:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER