PENJWENİ: ÖCALAN TAHLİYE EDİLEBİLİR

Abdullah Öcalan'ın "yakın dostu ve sırdaşı" olarak bilinen Muhammed Amin Penjweni, ilginç açıklamalarda bulundu. Penjweni, Öcalan'ın tahliye edilebileceğini iddia etti.

PENJWENİ: ÖCALAN TAHLİYE EDİLEBİLİR
Suriye'de kaldığı yıllarda yakın bir dostluk kurduğu Öcalan'ın sık sık İmralı'dan kendisine "selam" gönderdiği, bazı konularda danışılmasını istediği belirtilen Muhammed Amin Penjweni, Erbil'de yayımlanan Rudaw gazetesi ile yaptığı geniş mülakatta Abdullah Öcalan ve PKK ile ilgili birçok konuyu değerlendirdi.

"KÜRT ULUSAL KONFERANSI ÖCALAN'IN FİKRİ"

Muhammed Amin Penjweni, Kürt Ulusal Konferansı fikrinin nasıl oluştuğunu anlattığı mülakat sırasında 1980 yılında Bekaa'dan ayrılmaya zorlanan Filistin Kurtuluş Harekatı'nın Tunus'ta Filistin Ulusal Konseyi'ni oluşturmasının Öcalan'ı etkilendiğini, o zamandan beri Öcalan'ın Kürtler için de Ulusal Konferans'ı önerdiğini kaydetti.

Konferans fikrinin PKK ile KDP arasında ciddi olarak ele alındığını ve İdris Barzani'nin 1983 yılında Şam'da Öcalan'ı ziyaret ettiğinde imzalanan anlaşmanın dokuz maddelik anlaşmada bir konferansın düzenlenmesinin öngörüldüğünü anlatan Penjweni, "Bu defa ise, PKK konunun ciddi olarak görüşülmesini sağladı. Diyebilirim ki PKK konuyu hayata geçirdi. PKK, bu konferans için lokomotif oldu" sözlerini kullandı.

"KÜRDİSTAN'DA GİZLİ TEŞKİLATLAR FALİYET GÖSTERİYOR"

Rudaw'nun konferans konusunda Türkiye, İran ve Suriye'nin bilgilendirilmesine dikkat çekmesi üzerine Penjweni, şu savları dile getirdi: "Aslında Türkiye, İran ve Suriye'yi bilgilendirmeye gerek yoktu. Ancak, (Kürt) partilerin bazıları, bu ülkelerle ilişkileri göz önünde tutmak istiyorlar. Ancak bu ülkeler, benzer bir şey ister ise Kürtler'e danışır mı? Hepimiz biliyoruz ki Kürdistan'da Türk, İranlı, Suriyeli, ABD'li ve diğer ülkelerin gizli teşkilatları faaliyet gösteriyor."

"BAYIK BARIŞ SÜRECİNİ YIKMAZ AMA TÜRKİYE YIKABİLİR"

Muhammed Amin Penjweni, Türkiye ile PKK arasında çatışmaların en yoğun düzeye ulaştığı 1992 yılında Celal Talabani, Mülazim Ömer ve Kemal Burkay'ın Suriye'ye giderek Öcalan'dan çatışmaları durdurmasını istediklerini ancak Öcalan'ın bu talebi reddettiğni de anlattığı mülakat sırasında diğer bir sorunun karşısında PKK liderliğine Cemil Bayık'ın getirilmesini de değerlendirirken "bu göreve layıktır. Karayılan lider iken Bayık'a danışmadan karar vermezdi" dedi.

Bu arada, "Bayık sert bir lider olduğu için Türkiye ile barış sürecinin başarısızlığa uğrayabileceği" görüşünü paylaşmadığını söylerken "barış sürecini yıkmaz. Ancak Türkiye yıkabilir. Çünkü Türkiye, Öcalan'a verdiği sözleri yerine getirmedi. İfade etmek isterim ki Öcalan'a yakın olduğum için inanıyorum ki Türkiye'nin sözleri bu yılda yerine getirilmezse eğer, barış süreci bitecek" şeklinde konuştu.

"ÖCALAN TAHLİYE OLUR MU?"

Muhammed Amin Penjweni, "Öcalan serbest bırakılacak mı?" yönündeki bir soruyu yanıtlarken de TBMM'de hasta tutukluların salı verilmesini öngören yasal düzenlemelerin önerildiğini belirterek "Bu yasa geçerse eğer, Öcalan da tahliye edilebilir. Ancak, böyle bir şey zor olacağını düşünüyorum" dedi.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2013, 15:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER