Ehmed Huseynî’ye Onur Ödülü

Diyarbakır Kürt Yazarlar Derneği, Kürt dili ve edebiyatına katkılarından dolayı Rojavalı Şair Ehmed Huseynî’ ye onur ödülü verdi. Huseynî ödülünü alırken “Yüreğimi Rojava’da bıraktım” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de Kürt dilinin gelişimi için atölye çalışmalarının yapılması gerektiğini vurguladı

Ehmed Huseynî’ye Onur Ödülü
Kürt Yazarlar Derneği 10. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle Kürt dili ve edebiyatına olan katkılarından dolayı "Onur Ödülü"ne layık görülen Şair Ehmed Huseynî'ye Cegerxwîn Kültür ve Sanat Merkezi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen törenle ödülü takdim edildi. Törene, BDP İl Eş Başkan Yardımcısı Eşref Mehmetoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Mehmet Yılmaz, KADEP Genel Başkanı Lütfi Baksi, DTK Daimi Meclis üyesi Cabbar Leygara ile İl Genel Meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Yapılan saygı duruşunun ardından Kürt Yazarlar Derneği Genel Sekreteri İlhami Sidarderneğin Cumhuriyet tarihinde Kürt isminin geçtiği ilk dernek olma özelliğini taşıdığını hatırlattı. 2004’te kurulan derneğin bu ödülü her yıl vereceğini kararlaştırdıklarını belirterek “Bu Kürtlerin Nobeli olarak da algılanabilir” dedi. Daha sonra Kürt Dili Eğitimcisi Gülistan Akbaş, Kürt, Kürt Yazarlar Mehmet Ronahi ile Mehmet Demirel, Rojava'lı Şair Ehmed Huseyni'ye ait şiirleri okudu.

Okunan şiirlerin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, yaptığı konuşmada; siyasetçilerin zamanın ruhuna göre ortaya çıktıklarını, sürecin siyasetçilere ihtiyacı olmadığında çok azının isminin dünyada kalıcı olduğunu anımsatarak, “Ancak bir halkın kültüründe, dilinde, belleğinde sanatçılar, şairler ve yazarlar ölümsüzdürler. Ehmed Huseynî de o ölümsüz sanatçılardan biridir” dedi. Kürt Yazarlar Derneği’nde emeği geçen herkese teşekkür eden Baydemir, Kürt halkının bir hizmetkarı olarak bundna sonra çok daha fazla birlikte çalışmaları gerektiğini vurguladı. “Kürt Yazarlar Derneği, halk ile yazarlar arasında bir köprü olmalı” diyen Baydemir, Kürt dilini korumak, geliştirmek ve yaşatmak için Kürtçe edebiyat atölyesi çalışmalarını başlatmak gerektiğini ifade ederek, “Kürtçe yazmak ibadet gibidir” diye konuştu.

Diyarbakır Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz ise yaptıkları kongrede aldıkları kararla her yıl bir sanatçıya onur ödülü vereceklerini belirterek, bu yıl Kürt edebiyatına yaptığı katkılardan dolayı Ehmed Huseynî’yi layık gördüklerini söyledi. Ödülünü Yılmaz’ın elinden alan Huseynî aldığı ödülden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Huseynî, “Rojavalı bir şair olarak, yüreğimi orada bırakıp Amed’e geldim. Ve tüm sitemlerimi, Rojava’nın tüm sitemlerinin bu şehre fısıldıyorum” dedi. Törenin sonunda Huseynî’nin şiirleri eşliğinde, yaşamından kesitleri içeren bir sinevizyon gösterildi.
Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2013, 16:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER