Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Deprem Uyarısı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şube Yöneticisi Ahmet Kaşan, Türkiye’nin büyük bir bölümünün deprem tehlikesi altında olduğunu belirterek, ülkedeki yapıların yüzde 67’sinin ruhsatsız olduğunu söyledi.İnşaat Mühendisleri...

Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Deprem Uyarısı
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şube Yöneticisi Ahmet Kaşan, Türkiye’nin büyük bir bölümünün deprem tehlikesi altında olduğunu belirterek, ülkedeki yapıların yüzde 67’sinin ruhsatsız olduğunu söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara depreminin yıldönümüne ilişkin basın toplantısı düzenledi. Şube yönetim kurulu üyeleri ile inşaat mühendislerinin katıldığı basın toplantısında konuşan İMO Diyarbakır Şube Yöneticisi Ahmet Kaşan, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin üzerinden 14 yıl geçtiğini belirterek, 14 yıl önce başta Gölcük olmak üzere neredeyse tüm Marmara Bölgesi’nin depremin yıkıcı etkisini yaşadığını, binlerce insanın hayatını kaybettiğini, binlercesinin yaralandığını, ülke ekonomisinin ağır darbe aldığını hatırlattı. Kaşan, “Öncesinde de yıkıcı pek çok deprem yaşanmasına rağmen, 1999 depremleri devlet için bir milat olarak kabul edildi. Nitelikli ve güvenli yapı üretimi, yapı denetimi ve ilgili mevzuat tartışma gündeminin ilk sırasında kendisine yer açtı, yapı üretim süreci bileşenlerinin görev sorumlulukları, deprem esnasında ve sonrasında nelerin yapılması gerektiğine dair pek çok bilinmez, sorun olarak varlığını hissettirdi. Bugünün kritik sorusu, depremlerden gerekli dersin alınıp alınmadığıdır. 1999 depremlerinden ders çıkartılıp çıkartılmadığının turnusolü Van depremi olmuştur, Van depreminin siyasi erk nezdindeki etkisini öğrenmek için yeni bir deprem meydana gelmesi mi beklenecektir? Ülke kamuoyu merak ve kaygıyla bu sorunun yanıtını aramaktadır” dedi.

"DEPREMLERDE 100 BİN İNSAN HAYATINI KAYBETTİ"

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkat çeken Kaşan, resmi kayıtlara göre ülkede yaşanan depremlerde 100 bin insanın hayatını kaybettiğini söyledi. Kaşan, “Topraklarının ve nüfusunun büyük bir bölümü deprem tehlikesi altındadır. Anadolu coğrafyasında 1900’lü yılların başından günümüze otuza yakın büyük ölçekli deprem meydana gelmiş ve resmi kayıtlara göre 100 bin civarında insan hayatını kaybetmiştir. Türkiye, dünyanın önemli deprem kuşakları üzerindedir. Ülke topraklarının yüzde 66’sı 1. ve 2. derecede deprem bölgesinde yer almakta, nüfusu bir milyonun üzerindeki 11 büyük kent, ülke nüfusunun ise yüzde 70’i ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75’i deprem tehlikesi altında bulunmaktadır” diye konuştu.

"YAPI DENETİMİ ÖNEMLİDİR"

İnşaat Mühendisleri Odası’nın, bilimsel mesleki bilgi ve gerekliliklere dayanarak, depremin yıkıcı etkisinin ancak yapı üretiminin ve yapı denetiminin nitelikli hale getirilmesi ile azaltılabileceğini savunduğunu, bundan sonra da savunmaya devam edeceğine işaret eden Kaşan, yapı denetiminin, güvenli, sağlıklı, yaşanabilir yapı üretiminin olmazsa olmazı olduğunu vurguladı. Kaşan, “TMMOB ve bağlı odaları, yapı denetiminin önemine işaret etmekle kalmamış, meslektaşlar tarafından gerçekleştirilen mesleki faaliyetlerin de denetlenmesi konusu üzerinde hassasiyetle durmuş, mesleğin gelişmesi, mesleki niteliğin artırılması, meslektaşların belgelendirilmesi doğrultusunda girişimlerde bulunmuştur” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE BİNALARIN YÜZDE 60’I 20 YAŞINDAN BÜYÜK”

Ülkenin yapı stokunun tehlikeli boyutta olduğunu savunan Kaşan, Türkiye’deki binaların büyük yaşta olduğunu dile getirdi. Kaşan, “Ülkemizde yaklaşık yirmi milyon yapı bulunmakta, ancak stokun ayrıntılı bir envanteri çıkarılmadığı için depremde bir bütün olarak nasıl bir davranış sergileyeceği bilinmemektedir. Bilinen, mevcut binaların yüzde 67'sinin ruhsatsız, yüzde 60’ının 20 yaşından büyük olduğudur. Bu veriler, kentsel dönüşüm projelerinin kamuoyu nezdinde meşruluğunu ve kabul edilebilirliğini sağlamış, uygulama başlamıştır. Depreme karşı kentlerimizi, binalarımızı hazır hale getirmek iddiasıyla başlatılan kentsel dönüşüm projelerinin bu amaca ne kadar hizmet edeceği tam bir muammaya işaret etmekte, kamu binalarının akıbeti ise belirsizliğini korumaktadır. Kamu kurumları arasındaki iletişimsizlik, bilgi karmaşası bizleri kaygılandırmaktadır” dedi.

Öte yandan İMO binasında, depremin ve doğal afetlerin zararını en aza indirmek için yapılması gerekenlere ilişkin fotoğraf sergisi açıldı.

Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2013, 14:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER