SİLVAN'DA NELER OLUYOR?

1990’lı yıllarda terör ve şiddet olayları yüzünden binlerce kişinin terk ettiği Silvan’da bu kez de insanlar tefecilerden kaçıyor.

SİLVAN'DA NELER OLUYOR?
Son olarak geçtiğimiz günlerde arazi anlaşmazlığı yüzünden meydana gelen feci olayda Üstün ailesinden 8 kişinin dehşet verici şekilde öldürüldüğü Silvan’da garip olaylar yaşanıyor. Binlerce yıllık geçmişinde bir çok medeniyete ev sahipliği yapan, ilim, irfan yuvası olan ve dünyaca ünlü bir çok değerin yetiştiği Silvan, 1990’lı yıllarda yaşanan terör ve şiddet olaylarından dolayı büyük tahribata uğramıştı. Binlerce kişinin bu sebeple ilçeyi terk ettiği, yüzlerce kişinin de faili meçhul cinayetlere kurban ettiği ilçede son dönemlerde meydana gelen arazi anlaşmazlığı ve tefecilik olayları yeniden huzuru bozdu.

ESNAF TEFECİLERİN TUZAĞINDA

Silvan-Batman bağlantılı tefecilik çeteleri yüzünden ilçede özellikle esnaf kesiminin huzuru bozulurken, tefecilerin tuzağına düşen tanınmış aileler bile ilçeyi terk etmek zorunda kalıyor. Bu ailelerden biri de Çiçek ailesi. 8 aile ve 33 kişiden oluşan Çiçek ailesi de iddiaya göre tefecilerin baskısı ve tehditleri yüzünden ilçeden kaçtı.
İddiaya göre Arçelik bayiliği yapan Mehmet Haldun Çiçek, işlerinin kötü gitmesi üzerine bir arkadaşı vasıtasıyla tanıştığı kişilerden çek-senet karşılığında borç para aldı. Bu parayı ödeyemeyince de tehditler almaya başladı. Mehmet Haldun bundan dolayı şehir dışına kaçınca, alacaklılar kardeşlerinin iş yerlerine gelerek bu parayı ödemelerini istedi.

33 KİŞİLİK AİLE İLÇEYİ TERK ETTİ

Sürekli yaşanan tehdit ve baskılardan bunalan,8 hane ve 33 kişiden oluşan Çiçek ailesi çareyi ilçeyi terk etmekte buldu. Mersin’in Anamur İlçesi’nde bir pansiyona yerleştiler. Ancak Çiçek ailesinin izini süren tefeciler, buradaki adreslerini de tespit ederek tehdit etmeye başladı. Çiçek ailesinin mensupları, cep telefonları üzerinde tehdit mesajları yazan kişiler hakkında ilgili makamlara suç duyurusunda bulunarak can güvenliklerinin sağlanmasını istedi. 17 çocuğun olduğu aile çocuklarının öldürülmesi veya kaçırılması korkusu yüzünden okula gitmesi gereken 11 çocuğu okula gönderemedi. Diyarbakır emniyetinin teknik takip çalışmaları, telefon dinlemeleri ve şahısları izlemesi sonucu aileye yapılan ölüm tehditleri ve baskılar tespit edildi. Daha sonra düzenlenen operasyonla 13 kişi gözaltına alındı. Ancak savcılık, olayda suç örgütü oluşturacak bulgu ve belge oluşmadığına dikkat çekerek şüphelileri serbest bıraktı.

ÇEK-SENET KARŞILIĞI VERDİKLERİ PARAYI ALAMAYINCA

24 Kasım 2011’de ilçeyi terk eden Çiçek ailesi yeniden tehditler almaya başladı. Çek ve senetlere karşılık ailenin ilçedeki gayrimenkullerine el konulmak istendi. Aile bunu kabul etmeyince tehditlerin dozajı arttı. Aile mensupları Diyarbakır Valiliği ve Silvan Kaymakamlığı’na verdikleri dilekçelerden sonuç alamayınca Ankara’ya giderek Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’ndan yardım istedi. Son olarak dün akşam ilçede bulunan Çiçek kardeşlerin büyüğü Hasan Çiçek tefeci oldukları iddia edilen şahısların saldırısına uğrayarak yaralandı.

‘HER AN İÇİN ÖLÜM KORKUSU VAR’

Silvan’da ticaret yapan ve itibarı olan bir aile iken tefecilerden dolayı perişan hale düştüklerini belirten Ercan Çiçek, devletin can ve mal güvenliklerini koruyamadığını, her an için ölüm korkusu yaşadıklarını söyledi. Çiçek,” Silvan’da belli bir geçmişimiz var. Ben 20 yıllık esnafım ve 35 kişi çalıştırıyordum. Bizi bitirdiler. Olayın bizimle alakası yok. Kardeşim Mehmet Haldun, bunlardan para almış. Ne kadar aldığını da bilmiyoruz. Kardeşim bir gece kayboldu, daha sonra annem olayı bize anlattı. Kardeşim bir gün sonra telefon açarak tefecilerden dolayı İstanbul’a kaçtığını söyledi. Silvan ve Batman’da ortak çalışan tefecilerin tuzağına düşmüş. O insanlar daha sonra iş yerlerimize gelerek ‘kardeşiniz bizden para aldı. Kendisine çek ve senet imzalattık. O kaçtığına göre parayı siz vereceksiniz’ dediler. Biz de ‘parayı verirken bize mi sordunuz? Hem bizim o paranın miktarından da haberimiz yok’ dedik. Bunun üzerine tehdit ettiler ve mallarımızı zorla alacaklarını iddia ettiler.” dedi.

‘SİLVAN’DAKİ MALLARIMIZA EL KOYDULAR’

“ İlgili makamlara başvurduk ama can güvenliğimiz sağlanmadı. Devlet birimleri olayı görmezden geldi. “ diyen Ercan Çiçek, devlet tarafından adeta ölüme terk edildiklerini kaydetti. Ercan Çiçek, şöyle konuştu :”Bir gece 8 aile ve 33 kişi olarak ilçeyi terk ettik. Mallarımızı her şeyimizi bırakarak Anamur’da pansiyona yerleştik. Bizi orada da buldular. Emniyet, tedbir olarak pansiyondan çıkmamamızı istedi. 3 ay esir hayatı yaşadık. Daha sonra emniyet bunları yakaladı ama Silvan savcılığı serbest bıraktı. En az 3-4 milyon TL değeri olan gayrimenkullümüzü ne kadar olduğu belli olmayan alacaklarına karşılık istiyorlar. Bunlar bizi yaşatmayacak. Devlet maalesef bizi ölüme terk etti.”

‘SİLVAN’DA NE YAZIK Kİ DEVLET YOK’

Kendisine gelen tehdit mesajlarını haber ekibimize gösteren kardeşlerden Aydın Çiçek ise ‘Silvan’da devlet yok ne yazık ki. Bizi ölüme terk ettiler’ diyerek ilgili makamlara veryansın etti. Çiçek, “Birkaç gün önce Üstün ailesinden 8 kişi buna benzer bir olaydan dolayı hayatını kaybetti. Silvan arazi mafyası ve tefecilerin tekeline girmiş. Bizim gibi bir çok yerli aile bu sorunları yaşıyor. Bize bunu yapanlar da önemli bir siyasetçinin yakınlarıdır. Emniyet görevini yaptı ama savcılık ilginç gerekçelerle serbest bıraktı. Bunlar ‘nasıl olsa devlet de bir şey yapmadı’ diyerek daha fazla tehdit etmeye başladı. Emniyetin 6 ay boyunca teknik –takibe aldığı, izleme yaptığı ve telefon dinlemeleriyle tespit ettiği suçlardan oluşan suç dosyada gizlilik kararı var ve bizi tehdit edenler, iş yerlerimizi basanlar serbest. Bunlar Batman ve Silvan üzerinde çalışan, sayıları da 40-45 kişi olan gruplardır. Ben bizzat Başbakanlık BİMER,İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile görüştüm. Oralardan Diyarbakır’daki birimlere talimat geldi ama sonuç yok. İşte dün tekrar bir ağabeyimi hastanelik etmişler.” dedi.

‘DEVLET KORUYAMAZSA ÖLDÜRECEKLER’

Tefeci olduğunu iddia ettiği kişilerin kendisine gönderdiği ölüm tehditlerini gösteren Aydın Çiçek, devletin bunlara müdahale etmemesi halinde Diyarbakır’daki devlet birimleri önünde eylem yapacaklarının altını çizdi. Aydın Çiçek,” Bize gönderdikleri mesajları size gösterdim;” Nereye kaçarsanız kaçın ciğerlerinizi alacağız” yazıyor. Malımız gitti, huzurumuz bozuldu, itibar gitti ve en önemlisi 8 yuva yıkıldı. Çünkü bizler eşlerimizden çocuklarımızdan ayrıldık. Yerimizi tespit ettikleri için Anamur’u da terk etmek zorunda kaldık. 11 çocuk 2 yıldır okula gidemiyor. Hani devletin görevi vatandaşın can ve mal güvenliğini, yaşama dokunulmazlığını korumaktı? Şimdi bunlar bizi öldürecek, peki bunun sorumlusu kim olacak? Silvan’da gerçekten de devlet yok ,güç ve otorite bazı siyasilerden güç alan çetelerin elinde. Devleti temsil edenler bu şekilde davranmaya devam ederse çoluk-çocuğumuzla beraber bu kurumların önünde eylem yapacağız. Başka çaremiz kalmıyor. Ya onlar bizi öldürecek ya devlet bizi kurtaracak. ” diye konuştu.

SİYASİ DESTEK İDDİASI

Üç çocuk babası Aydın Çiçek de tefecilerin, bir siyasi partinin Silvan ilçe başkanının kardeşi olduğunu ileri sürerek, tefeciler hakkında bu yüzden dava bile açılmadan serbest bırakıldığını iddia etti. Çiçek, Pazartesi günü Diyarbakır Valisi ile görüşmeye çalışacaklarını, çözüm bulunmaması halinde ailece valilik önünde eylem yapacaklarını dile getirdi.

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2013, 13:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER