BU BANKA BAŞKA BANKA

HABER: AHMET BEŞENK Dicle Üniversitesinde yaşam bulan bir banka hiçbir karşılık almadan sizi baştan sona giydiriyor. Dicle Üniversitesi hastaneleri tarafından faaliyete sokulan Giysi bankası, hastaneye giden ihtiyaç sahiplerine ve acil durumlarda kıyafeti olmayan hastaların imdadına yetişiyor. Kıyafeti yırtılan veya sökük olan hasta, hasta yakınları ise yine giysi banka bağlı terzilerin sundukları hizmet ile ücretsiz olarak onarılıyor.

BU BANKA BAŞKA BANKA

 Dicle Üniversiteleri hastaneleri yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdi.

Maddi durumu uygun olmayan vatandaşların en büyük çilelerinden biri olan giysi ihtiyaçları artık sorun olmaktan çıktı.

Hastaneye giden ve yatmak zorunda kalan birçok hasta kıyafet sıkıntısı yaşıyordu. Bir hikayesi de olan giysi bank’ın kurulmasına ön ayak olan hastane yönetimi ilk olarak kendi evlerinden getirdikleri kıyafetlerle ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalıştı.

Yapılan çalışma daha sonra komşu iller tarafından desteklendi ve Türkiye genelinden yardımlar gelmeye başladı.

Nakit para kabul etmeyen hastane yönetimi yapılacak giysi yardımlarını sadece kabul ediyor.

Çeşitli etkinlikler düzenleyerek hastanede yatan veya tedavi görmeye gelen hastaların morallerini yükseltmek için çeşitli etkinlikler düzenlemeyi sürdürdüklerini belirten Başhekim Prof. Dr. Gökhan Kırbaş, Dicle Üniversitesi Hastaneleri tedavi gören maddi durumu düşük olan hasta ve hasta yakılarının ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan Giysi Bankası gibi sosyal projelere devam edeceklerini söyledi. Pijama terlik bulmada bile sıkıntı çekiyorlar D.Ü. Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Kırbaş, hastanede yatarak tedavi gören hastaların önemli bir kısmının ekonomik durumlarının iyi olmadığına dikkat çekerek, “ hastaların büyük bir çoğu hastanede yattıklarında yedek elbiseyi bırakın bazen pijama ve terlik gibi ihtiyaçlarını bile temin edemiyorlar. Dolayısıyla sıkıntı çekiyorlar. Bazen öyle hastalar geliyor ki pijama ile iç çamaşırı alma durumu olmayabiliyor. Bazen acile gelen hastaların kıyafetlerini ameliyat esnasında kendimiz de kesmek durumunda kalıyoruz. Yakınları gelmeyen hastalar oluyor. Hastalarımızın bu tip sıkıntılı duruma düşmemeleri için Onkoloji sorumlusu başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Velat Şen ve sorumlu hemşire Halime Ötkik’in yoğun çabaları sonucu giysi bankasını kurduk. Personellerimiz ihtiyaç fazlası temiz ve az kullanılmış giysilerini bizlere getiriyorlar. Biz bunları yıkayıp ütülüyoruz, ambalajlayıp rafa kaldırıyor ve ihtiyacı olanlara veriyoruz. Bunun dışında personellerimiz kendi imkanlarıyla dışarıdan da yeni elbiseler alıp bağışlayabiliyorlar. Hayırsever vatandaşlar da giysi bağışında bulunuyorlar. Bizde ihtiyacı olan çocuk veya yaşlılar olmak üzere bütün yaş gruplarının ihtiyaçlarını karşılıyoruz” dedi.

Hastaların yedek kıyafetleri yok Bir takım hastalıkların istem dışı üst kirlenmesine sebep olduğunu ve bundan dolayı poliklinik şartlarında muayene olurken üstünün kirlenmesiyle yedek kıyafetin yanında olmaması nedeniyle hastanın utandığı için yerinden kalkmadığını ifade eden Prof. Dr. Gökhan Kırbaş, “Hasta mesainin bitmesini bekliyor kimsenin görmemesi için. Böyle birkaç kişi tespit ettik. Bunların ihtiyaçlarını karşıladık çalışanlarımızla birlikte. Daha sonra bu giysi bankasını kurduk. Hastalarımız çok memnun özellikle çocuk yaştakiler gelip burada kıyafet seçiyor. Tabi imkanlarımız kısıtlı her yaş grubuna ve ebadına göre kıyafetlerimiz olsun. Duyulduktan sonra biraz daha fazla oldu. Hemen hemen artık bütün ihtiyaçları giderebiliyoruz” diye konuştu. “ tamiratı terzilerimiz yapıyor ” Çocukların hem muayene olduğunu hem de yeni kıyafetlerle evlerine mutlu gittiklerini belirten Kırbaş şunları kaydetti: “Hastanemizde medikal giyim bölümü var. Terzilerimiz var. Burada uzun, kısa veya büyük olan kıyafetlerin düzeltmelerini biz yapıyoruz. Özellikle pijamalarda bazen boy tutmuyor. O tip ihtiyaçları gideriyoruz. Hastalarımıza ait bazı tamiratlar gerekiyor. Talep geldiği taktirde terzilerimiz tamir ediyor.”

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2016, 13:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER