Tüp Taşıma Sistemi Devrede

En son teknolojilerle hizmet veren Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tahlil için alınan kan örnekleri saniyeler içinde laboratuvara ulaşıyor

Tüp Taşıma Sistemi Devrede
En son teknolojilerle hizmet veren Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tahlil için alınan kan örnekleri saniyeler içinde laboratuvara ulaşıyor. Pnömatik sisteme geçilen hastanede personel ve hız konusunda ciddi bir tasarruf sağlanıyor.
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi kan örneklerinin güvenli ve hızlı alış verişini sağlamak amacıyla daha önceden kurulan ancak çalışmayan pnömatik(tüp taşıma) sistemi hizmete açıldı. Arızaları giderilerek faaliyete açılan bu sistemle; 17 bloktan oluşan ve 86000 metrekare alana sahip hastanede bütün birimlerin kan alışverişi kısa zamanda sağlanıyor.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tüplerle sağlanan taşıma sistemi sayesinde personel ve hastaların günde ortalama 10 kilometre yol kat ederek laboratuvara ulaştırdıkları kan ve idrar örnekleri saniyeler içerisinde yerine ulaşıyor. Negatif basınçla çalışan sistem insan gücünü azaltarak taşıma sırasında oluşabilecek kayıp ve karışıklıkların da önüne geçiyor. Pnömatik sitemle 2,5 kilo ağırlığındaki kan ve idrar örnekleri tek seferde laboratuvara gönderilebiliyor.
Kayıt ve muhasebe evrakları, röntgen filmleri, hasta raporları, patoloji örnekleri ve tıbbi malzemelerin alış verişlerinde de kullanılabilen sistem, hastanedeki 46 istasyonda 24 saat hizmet veriyor. Tüplerle hızla gönderilen ve pnömatik merkezde kontrolörün denetlediği sistem hastanede bulunan 11 laboratuvardan veri alınmasını ve bu laboratuvarlar arasındaki örneklerin alışverişini sağlıyor. Kan örneklerinin saniyeler içinde gönderilebilmesi taşıma sırasında bozulma riskini de ortadan kaldırılıyor.

“MESAJ KADAR HIZLI GİDİYOR”

Diyarbakır İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu sistemin cep telefonlarındaki mesaj sistemi kadar hızlı çalıştığını söyledi. Kurtoğlu: ”Pnömatik sitemle, zaman ve personelden büyük tasarruf sağlıyoruz. Kan ve idrar örneklerinin personel eliyle taşınması esnasında hastane koridorları ve asansörlerde yoğunluk oluşabiliyor. Bunun yanı sıra kan örneklerinde kaybolma ve karışıklıkta meydana gelebiliyor. Sistem Diyarbakır’ın en büyük hastanesi olan Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanemizde Kurulu olan bir sistemdi. Biz arızalarını gidererek hizmete açtık. Aktif olarak zemin kattan 11. Kata kadar her birimde çalışmaktadır. Hastanemizin mikrobiyoloji ve biyokimya laboratuvarlarında günde ortalama 2200, patoloji laboratuvarında 350-400, kan merkezinde ise 150-200 kan örneği alınıyor. Daha önceden personel yardımı ile taşınan bu örnekler pnömatik sistemle hızla yerine ulaşıyor. Siteme hızla uyum sağlayan ve sitemi başarı ile kullanan sağlık çalışanlarına ayrıca bu sistemin kurulmasında emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim” dedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2013, 12:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER