Diyarbakır'da 5 Kadına Propaganda Cezası

Diyarbakır'da, geçen yıl 8 Mart etkinliğinde konuşan ve aralarında BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün de bulunduğu 5 kadına 'yasadışı örgüt propagandası yaptıkları' gerekçesiyle 1'er yıl hapis cezası verildi.

Diyarbakır'da 5 Kadına Propaganda Cezası
Diyarbakır'da, geçen yıl 8 Mart etkinliğinde konuşan ve aralarında BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün de bulunduğu 5 kadına 'yasadışı örgüt propagandası yaptıkları' gerekçesiyle 1'er yıl hapis cezası verildi. Hapis cezaları 6'şar bin lira para cezasına çevrilirken, avukatları Reyhan Yançındağ Baydemir, "Yasalarda suç olmaktan çıkartılmış bir durum, eylem halen ceza konusu oluyorsa, bu ülkede yaşayan 80 milyon insanla alay ediliyor demektir. Kararı temyiz edeceğiz" dedi.

Diyarbakır'da kadın örgütlerinin 8 Mart 2012 günü Dünya Kadınlar Günü'nü nedeniyle İstasyon Meydanı'nda yaptıkları mitingte konuşan ve aralarında BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ile etkinliğin 2 sunucusunun da bulunduğu 5 kadın hakkında Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 'yasadışı örgüt propagandası yapma' iddiasıyla açılan davada karar verildi. Mahkeme, Terörle Mücadele Kanununun 7/2 maddesi ve TCK'nın 53'üncü maddeleri uyarınca tutuksuz yargılanan sanıklar Zübeyde Zümrüt, Gülsün Altan, Rebia Kıran, Zeynep Düşün ve Remziye Güzel'e, 1'er yıl hapis cezası verdi. Ceza daha sonra 6'şar bin lira para cezasına çevrildi.

AVUKAT BAYDEMİR'DEN KARARA TEPKİ

Kadınların avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, propagandayı suç olmaktan çıkaran yasaya rağmen yasayı uygulamama, hukukun sınırlarını mağdur aleyhine ve de ezen lehine zorlama ve yorumlama hususunun bir Türkiye klasiği haline geldiğini öne sürdüi. Baydemir şöyle dedi:

"Adına 3 ve 4'üncü yargı paketleri denilen süreçte yapılan yasa değişikliklerinin, halihazırda örgütlenme, haber alma-yapma ve de ifade özgürlüklerine hiçbir pozitif katkısı olmadığını hep birlikte gördük. Muhalif Kürt gazeteci, belediye başkanı, kadın hareketi temsilcileri, avukatlar, parti yöneticileri, gazeteciler topyekun içeride tutulmaya devam ediyor. Sadece Nevruz'a katılmak istediği için, ya da bir toplantı özgürlüğü hakkını kullanmak istediği için meşhur 'örgüt üyesi olmamakla birlikte üye gibi cezalandırılır' maddesine dokunulmadığı gibi, propaganda suçunun yasadışı olmaktan çıkartılmasına rağmen, bu suçtan yapılan yargılamalarda hala cezalar verildiğine hayretle tanıklık etmekteyiz. Yasalarda suç olmaktan çıkartılmış bir durum, eylem halen ceza konusu oluyorsa, bu ülkede yaşayan 80 milyon insanla alay ediliyor demektir. Kararı temyiz edeceğiz. Yargıtay'dan nasıl bir sonuç çıkacağını göreceğiz."

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2013, 15:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER