Dü'den Anadolu Parsı Açıklaması

Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Berrin Ziyadanoğulları, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde 3 Kasım 2013 tarihinde iki çobana saldırması sonucu vurularak öldüren leoparın ardından açıklamalarda bulundu.Dekan Prof. Dr.Berrin...

Dü'den Anadolu Parsı Açıklaması
Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Berrin Ziyadanoğulları, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde 3 Kasım 2013 tarihinde iki çobana saldırması sonucu vurularak öldüren leoparın ardından açıklamalarda bulundu.

Dekan Prof. Dr.Berrin Ziyadanoğulları, akademik eğitimde, doğa korumada ve bilimsel araştırmalarda kullanılacak Anadolu parsının ait olduğu mekanın, yaşam alanının Diyarbakır Dicle Üniversitesi olması gerektiğini söyledi. Ziyadanoğulları, "Olayın hemen ardından Orman ve Su işleri 15. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Biricik’e haber verilmiş olay yerine intikal eden Biricik, bu nadide örneğin heba olmasını, verdiği kıymetli bilgilerle önlemiş. Örnekten kan ve doku parçaları alınmış. İç organları veteriner fakültesi öğretim üyeleri tarafından alınıp zarar görmeyecek şekilde gerekli işlemler yapılmıştır" dedi.

Diyarbakır-Karacadağ alanında bu türün görülmesi aslında sürpriz sayılmayacağını vurgulayan Ziyadanoğulları, bölgenin kuş, sürüngen, bitki türü çeşitliliği açısından çok zengin bir bölge olduğunu ifade ederek, "Bu doğal zenginliğimizin ilimiz ve bölgemiz vatandaşlarına, bilim dünyasına ve ilgili tüm çevrelere tanıtılması için nadide örneklerinin müzede korunması gerekmektedir. Zooloji müzemiz her yıl yüzlerce öğrenci tarafından ziyaret edilip, çocuklara çevre bilinci ve hayvan sevgisi aşılamaktadır. Ayrıca bu konuda çalışan öğretim üyelerimizin bulunması nedeniyle üniversitemiz fen fakültesi biyoloji bölümü bünyesindeki müze, çok değişik canlı türlerine ait örneklerle doludur.Bu yüzden Anadolu Parsının da bu müze bünyesinde yer almasını arzuluyoruz" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2013, 23:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER