BDP'den dilde 'B planı' mı?

İmralı ziyaretinin ardından anadilde eğitim tartışmaları sürerken 'okullarda fiili olarak Kürtçenin konuşulacağı' sivil itaatsizlik eylemi gündemde.

BDP'den dilde 'B planı' mı?
 BDP heyetinin hafta sonu İmralı’da yaptığı görüşmeler sırasında Abdullah Öcalan’ın, anadilde eğitim için önerilerde bulunmasının ardından BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın dün, “Gün gelecek bu ülkede anadilde eğitim olacak. Biz yapacağız. Parti, vakıf, okuluyla biz başlatacağız” sözleri, “Bu konuda bir B planı mı var?” sorusunu akıllara getirdi. Okullarda fiili olarak Kürtçenin kullanılacağı bir sivil itaatsizlik eylemi gündemde.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda anadilde eğitimle ilgili üç hafta süren görüşmelerden sonuç çıkmayınca gözler hükümetin açıklayacağı ‘Demokratikleşme Paketi’ne çevrildi. Hükümetten adım atmasını bekleyen BDP, İmralı görüşmelerinde de bu konuyu konuştu. Öcalan’ın bu konuda heyette yer alan BDP Eşbaşkanı Demirtaş ve BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’a bazı önerilerde bulunduğu öğrenildi. Demirtaş’ın görüşmeye ilişkin Diyarbakır ’da dün yaptığı basın toplantısında “Gün gelecek bu ülkede anadilde eğitim olacak. Biz yapacağız. Parti, vakıf, okuluyla biz başlatacağız. Ülkenin bölünmediğini ve kıyametin kopmadığını göstereceğiz” sözleri kamuoyunda yeni bir alternatif plan olarak algılandı.
Ancak yeni bir planın olup olmadığına ilişkin bilgi yansımadı. BDP’nin önümüzdeki hafta başında gerçekleştireceği MYK toplantısında bu konunun ele alınması bekleniyor.

TZP Kurdi çalışma yapıyor

BDP’nin bir planı olup olmadığı bilinmiyor ancak Kürt Dil Kurumu olarak tanımlanan TZP Kurdi (Kürt Dili ve Eğitim Hareketi), bir süredir anadilde eğitim çalışmaları yürütüyor. TZP Kurdi, 2006 yılında başladığı Kürtçe ders kitabı çalışmasını tamamladı. Kürtçe eğitim için müfredat çalışması ise sürüyor.
TZP Kurdi’yi de çatısı altında barındıran Kürdi-Der’de, anadilde eğitim için okullarda öğrencilerin Türkçe yerine Kürtçe konuşması, öğretmenlerin Türkçe sorularına Kürtçe yanıt verilmesi, Kürtçe bilen öğretmenlerin fiili olarak anadilinde ders vermesini içeren bir sivil itaatsizlik eylemi üzerine tartışmalar sürüyor. Tartışmaların ardından sivil itaatsizlik eyleminin tarihinin belirleneceği belirtiliyor.

Mahmur örneği

Anadilde eğitimin Kürtçe kısmıyla ilgili Mahmur örneği de konuşuluyor. 1990’larda Kuzey Irak’a geçenlerin bulunduğu Mahmur kampında kurulan okullarda 20 yıldır Kürtçe eğitim yapılıyor ve çocuklara Türkçe de öğretiliyor. Mahmur’da bulunan okullarda eğitim gören çocukların bir kısmı Kuzey Irak’taki üniversitelerden mezun oldu. Mahmur’da uygulanan müfredatın Türkiye için de örnek olabileceği konuşuluyor.

RADİKAL

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2013, 13:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER