Baksanıza! Darbenin hedefi CHP imiş!

Güneydoğu gezisi kapsamında Diyarbakır'da bulunan CHP heyeti, Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde 12 Eylül 1980 askeri darbesini kınarken, darbenin hedefinin CHP olduğu iddiası ise manidar kabul edildi.

Baksanıza! Darbenin hedefi CHP imiş!
Kürt sorunuyla ilgili sergilediği tavırla Güneydoğu'da tabela partisi haline gelen CHP'nin bir süredir, "gönül almaya" yönelik yürüttüğü bölge turu devam ederken dün Diyarbakır'da 12 Eylül darbesinin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen basın toplantısında CHP'li Oğuz Oyan çarpıcı açıklamada bulundu. Oyan, 1980 darbesinin hedefinin CHP olduğunu ifade etmesi dikkat çekti.

CHP KLASİĞİ SAHNEDE

İki günden buyana Diyarbakır'da bulunan İzmir milletvekili Oğuz Oyan başkanlığındaki CHP, dün ilginç bir tavır sergileyerek 12 Eylül 1980 drarbesinin yıl dönümü münasebetiyle Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir basın açıklaması düzenledi. Darbeci, Ergenekon örgütüne tam destek veren CHP'nın bu girişimi manidar görülürken, Oyan Cezaevinin bir utanç müzesi haline dönüştürülmesini istediklerini iddia etti.

ÇÖZÜMÜ İSTİYORLARMIŞ!

Yanında CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun da bulunduğu Oyan, "Bunun takipçisiyiz. İlk iktidar günümüzde yapacağımız işler arasındadır." dedi. Güneydoğu gezisine; CHP'nin Kürt politikasıyla ilgili görüşlerini anlatmak için çıktıklarını ifade eden Oyan, Diyarbakır halkına sevgi ve selamlarını ilettiklerini ifade etmesi dikkat çekti.

DARBELERDEN ZARAR GÖRMÜŞ!

Kemalist yapıyla 12 Eylül'ün hayata geçirildiğini görmezden gelen Oyan, CHP'nin 12 Eylül rejiminin kapattığı parti olduğunu iddia etmesi ise, manidar gödüldü. Oyan şu iddiaları sıraladı: "12 Eylül rejiminin ve darbesinin yapılmasının ana amaçlarından birisi CHP'yi kapatmaktır. Tabi garnitür olarak Adalet Partisi'ni de kapattılar. Ülkede solun kafasını ezdiler. CHP'yi bir daha açılamayacak biçimde kendilerine göre kapatmışlardır. Dolayısıyla CHP, bütün darbelerden zarar görmüş bir partidir. Ne zaman iktidara en yakın olduğu dönemse 1960'dan da başlatabiliriz. 71'e, 80'e bakın hep CHP iktidara yakınlaştığı bir dönemde darbeler olmuştur. CHP her zaman bundan önce ve bundan sonra darbelere karşıdır. Karşı olmaya devam edecektir." iddialarını sıraladı.

BATIDA AYRI, GÜNEYDOĞU'DA AYRI

Bölgede CHP'ye dönük algı çarpıklığı olduğunu düşündüklerinden dolayı Güneydoğu turu yaptıklarını da söyleyen Oyan Batı'daki siyasi tavır ile Güneydoğu'da sergiledikleri tavır değişikliğini sorgulamadan, şöyle dedi: "Biz bunu düzeltmek için buradayız. Çözüm süreciyle ilgili CHP'nin önerileri yazılı, iktidarın ise yazılı bir metni yok. Şu anlamda çok olumlu oluyoruz. Biz şunu söylüyoruz, CHP'nin bu konudaki çözüm önerileri kağıt üzerine yazılı, altında imzası olan bir belge biçimindedir. Bana iktidar partisinin bir sayfalık, yarım sayfalık bir yazılı metnini gösterin. CHP bunun gerisinde deyin. CHP, demokrasi mücadelesinde bütün partilerin önündedir. Çözüm sürecinin kendisine değil bunun yöntemine karşıyız. Kapalı kapılar ardında ve özgürlüğü sınırlanmış bir hükümlüyle yapılan görüşmelerin gideceği yer yoktur. Çözümün yeri Meclis'tir. Seçilmiş bölgenin siyasetçileri vardır. Çözüm yeri Meclis'tir."

SEZGİN TANRIKULU İNCİLERİ


Diyarbakır Cezaevi'nde ‘İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesinin' kurulması için TBMM'ye kanun teklifi verdiğini iddia eden Sezgin Tanrıkulu ise partisinin Güneydoğu'ya ayrı, Batı'ya ayrı icra ettiği politikisanı unutarak, şunları söyledi: "1981-1984 yıları arasında 34 kişi işkence ile hayatını kaybetti. Yüzlerce kişi hayatlarının psikolojik travmalarla geçirdi. Diyarbakır Cezaevinin yarattığı korku ve travmanın giderilmesi için geç de olsa yen bir adım atılmalıdır. Diyarbakır Cezaevi sadece devletin değil, tüm insanlığın ders alması gereken korkunç bir deneyimdir. Bu deneyimi insan hakları ve demokrasi lehine dönüştürmek adına ‘utanç' müzesi yapılmalıdır. Diyarbakır Cezaevi gerçeğinin üstünü örtmek yerine, onu tamamen teşhir etmek toplumsal barış açısından da faydalı bir adım olacaktır"

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2013, 14:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER