Demokratikleşme Paketi, Abdullah Öcalan'ı Kapsamıyor

Anayasa'da cezaevindeki hükümlülerin oy kullanamayacağına dair madde, Abdullah Öcalan'ın parti lideri olmasının yolunu kapatıyor.

Demokratikleşme Paketi, Abdullah Öcalan'ı Kapsamıyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi'ndeki reformların bir kısmı yasal düzenleme, bir kısmı ise idari düzenlemelerle hayata geçirilebilecek.

DEVRİM NİTELİĞİNDE DÜZENLEMELER

Vatan'ın haberine göre; Siyasi partilere devlet yardımı için yüzde 7 olan mevcut oranın yüzde 3'e çeken, kamu kurumlarında başörtüsü yasağı ve ilkokullardaki öğrenci andı uygulamasını kaldıran, Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu kurulmasını öngören düzenlemelerin yanı sıra paketle, Türk Ceza Kanunu'nda belirli harflerin kullanılmasından dolayı var olan cezai müeyyide kaldırılıyor. Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açacak, köy isimlerinin değiştirilmesinin önündeki yasal engel kaldırılacak, Nevşehir Üniversitesinin ismini Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştiricek paket, idari ve toplumsal hayata ilişkin pek çok düzenleme içeriyor.

GÖZLER 2015 GENEL SEÇİMLERİNDE

Seçim sistemi tartışmaya açılıyor. Yeni seçim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda 3 farklı alternatif sunuldu. Tartışmalar sonunda hükümet yeni sisteme karar verecek. Buna göre mevcut yüzde 10 baraj sisteminin devam etmesi; barajın yüzde 5'e çekilip 5'li gruplandırma ile daraltılmış bölge seçim sistemi oluşturulması ve ülke barajını tamamen kaldırarak dar bölge seçim sistemini getirilmesi seçeneklerinden biriyle 2015'deki genel seçime gidilecek.

YÜZDE 3'E DE DEVLET YARDIMI

Halen en az yüzde 7 oy oranı olan partilere verilen Hazine yardımı, seçimde yüzde 3 oy alan partilere verilecek. 2011 seçim sonuçlarına göre bu değişiklik hiçbir partiye yaramıyor. Ancak BDP, seçime bağımsızlarla girmeyip, parti olarak girerse bu haktan faydalanabiliyordu. seçim barajının düşmemesi halinde BDP yine bağımsız adaylarla seçime girerse, bu haktan faydalanamayacak. Ancak barajın yüzde 5'e düşürülmesi veya sıfırlanması seçeneklerinden biri hayata geçerse, BDP Hazine yardımından faydalanabilecek. Bir siyasi partinin bir ilçede örgütlenmiş sayılması için beldelerde örgütlenme zorunluluğu kaldırıldı. Böylece sadece ilçe merkezinde örgütlenme yeterli olacak. Değişiklik, daha çok partinin seçime katılma yeterliği kazanmasını sağlayabilecek.

EŞBAŞKANLIĞA YASAL ZEMİN

Halen kanuna aykırı da olsa bir kadın ve bir erkek eşbaşkan olmak üzere BDP, HDP, ÖDP gibi sol partilerde uygulanan sisteme yasal zemin kazandırılacak. Partiler diledikleri takdirde 2'yi geçmemek üzere eşbaşkan seçebilecek.

KISITLAYICI HÜKÜMLER KALDIRILIYOR

Oy verme hakkına sahip olan herkes, partilere üye olabilecek. Bunun için Siyasi Partiler Kanunu'ndaki kısıtlayacı hükümler kaldırılacak. Buna göre artık kamu hizmetlerinden yasaklılar, basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar, kaçakçılık suçları, resmî ihalelere fesat karıştırma veya devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkûm olanlar, taksirli suçlar hariç 5 yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olanlar, devlete karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar ve terör eyleminden mahkûm olanlarla ilgili siyasi partilere üyelik yasağı kalkıyor. Ancak bu suçlardan mahkum olanlardan cezaevinde olanlar Anayasa'ya göre oy verme hakkına sahip olmadıkları için yine partilere üye olamayacaklar.

ÖCALAN PARTİ ÜYESİ OLUR MU?

Düzenlemenin Abdullah Öcalan dahil cezaevindeki herkesin siyasi parti üyesi olmalarının ve daha sonra da başkan olmalarının önünü açtığı yorumları yapıldı. Ancak Başbakan Erdoğan parti üyeliği için "oy kullanma hakkına sahip olma" kriteri olacağını söyledi. Cezaevindeki hükümlülerin oy kullanamayacağına dair Anayasa'da açık hüküm olduğu için, Öcalan ve diğer mahkumlara parti üyeliği yolu paketle açılmayacak. Ancak hükümlülere oy verme yasağı getiren Anayasa hükmü değiştirilir ve paketle getirilen düzenlemeye de o aşamada dokunulmazsa böyle bir ihtimal gündeme gelebilecek. Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda hükümlülerin de oy kullanabilmesine ilişkin AKP, CHP ve BDP arasında önce uzlaşma sağlanmış, ancak MHP'nin İmralı'ya sandık kurulması anlamına geleceği itirazının ardından vazgeçilmişti.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2013, 14:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER